Nedelja 06.03.2016.
23:30
Vestionline

Zbog erupcije vulkana, Mars se nakrivio za 25 stepeni

Reuters
Ni Crvena planeta nije pošteđena od erupcije vulkana

Pre oko 2,1 miliona godina supervulkan Jelouston doslovno je eksplodirao prekrivajući gustim slojem pepela veći deo Severne Amerike. Ipak, nijedna erupcija vulkana nije zaslužna za poziciju naše planete u odnosu prema Suncu, prenosi klix.ba.

Upravo taj scenario desio se na Marsu, a za sve je kriv region Tarsis u kojem se nalaze neki od najvećih vulkana u Sunčevom sistemu. Vulkani Tarsisa izbacivali su lavu dugi niz godina, a naučnici pretpostavljaju da je reč o milijardama milijardi tona.

Tarsis predstavlja depresiju široku 5.000 kilometara popunjenu sa 12 kilometara debelim slojem lave koja je danas pretvorena u stene. Pretpostavlja se da se erupcija desila pre oko 3,5 milijardi godina te da je prouzrokovala podizanje lave na površinu planete koja je trajala čak dva miliona godina.

Kada bi se količina lave koja se našla na površini Marsa danas oduzela od ukupne težine planetine kore, Mars bi promenio poziciju svoje rotacione ose. Naučnici smatraju kako bi razlika iznosila neverovatnih 25 stepeni.

Drugim rečima, geografski polovi Crvene planete danas bi se nalazili na značajno drugačijim područjima planete.

2024 © - Vesti online