Nedelja 06.03.2016.
21:10
Vestionline

"Sve oči uprte u Tursku koja nosi pun kofer ucena"

Reuters
Da li će Turska izaći na kraj sa izbegličkom krizom?

- Suštinski u praksi veoma je teško zatvoriti takvu rutu i verovatno će se vratiti na režim od pre 2015, pre ovog egzodusa - rekao je Đurović za N1.

On dodaje da su sada sve oči uprte u Tursku.

- Ona se vidi kao neko ko može da reši sve probleme. Videćemo kako će Turska moći da reši probleme. Ona nosi pun kofer ucena, jer pokušava da iskoristi adute. Bez Turske, ostaje Grčka i druge zemlje. Ne verujem da će Grčka prihvatiti da bude "hot spot" za ove probleme - rekao je Đurović.

On dodaje da će položaj Srbije biti olakšan ako Turska prihvati da preuzima ljude koji nisu izbeglice.

- Sa ogradama i restrikcijama, mi onda u takvom slučaju nećemo gledati egzodus, ali ćemo imati situaciju pojedinačnih slučajeva koji će pokušavati preko krijumčara da dođu do Evrope - rekao je Đurović.

Bečki dnevnik "Standard" objavio je u subotu, na osnovu dokumenata u koje je imao uvid, da na samitu u Briselu ministri EU planiraju dramatične promene u cilju rešenja migrantske krize, među kojima je i zatvaranje balkanske rute za migrante.

Na Samitu EU šefovi država i vlada planiraju okončanje ilegalne migracije i kao prioritet postave zaustavljanje politike propuštanja od Grčke do Nemačke, najavljuje bečki dnevnik.

Na osnovu dokumenta u koji je list imao uvid, predviđa se da Atina mora odmah da napravi mesta za 50.000 potencijalnih tražilaca azila kao i da će Grčka dobiti pomoć EU.

2024 © - Vesti online