Nedelja 06.03.2016.
18:34
Vestionline

"Bošnjaci bi se popisivali, sve dok ne dobiju rezultat koji im odgovara"

Srna
Ista situacija kao '90-tih godina: Milorad Dodik

- Bošnjaci bi stalno popisivali, dok se ne desi popis koji njima odgovara - rekao je Dodik novinarima u Gradišci, komentarišući informaciju da statističke institucije u BiH neće biti u mogućnosti da objave rezultate popisa u zakonom predviđenom roku, ukoliko se najkasnije do 15. marta ne usvoji ključni dokument.

Dodik je istakao da je za popis potrošeno mnogo novca, da se traži objavljivanje rezultata i da je Republika Srpska za uvažavanje svih standarda koji su vezani za popis i evidencije.

Predsednik Srpske je podsetio da se dešava ista stvar kao i 90-te godine kada je održan popis, koji nije mogao da bude objavljen kao zvaničan zato što su Bošnjaci i tada hteli da ih ima više.

- Njihov osnovni cilj je da navuku navodno nešto preko 50 odsto u BiH - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da za Republiku Srpsku i Srbe to uopšte nije relevantan podatak za bilo kakve političke procese.

- Može da ih bude koliko hoće, nije to problem, ali postavlja se pitanje šta bi sa onim periodom silne pogibije i nestanaka, koji sada pokazuje da u BiH, po tim njihovim statistikama, raste broj Bošnjaka. Nešto ovde nije uredu, ili taj broj ili broj iz rata - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, poznato je da su Bošnjaci lagali da ih je 300.000 pobijeno i stradalo, sada se vidi da to nije tako i da je taj broj dramatično manji.

- Naravno, treba da se izrazi žaljenje za svakim čovekom koji je poginuo u ratu, ali govorim ovde o političkom aspektu popisa, koji je očigledno više politička nego statistička kategorija - rekao je Dodik.

2024 © - Vesti online