Nedelja 06.03.2016.
16:20
Vestionline

Džihadisti nacističkim metodima obučavaju decu borce

Reuters
Indoktrinacija počinje od malih nogu

"Džihadisti koristi tehnike nacista kako bi obučili svoje mlađe pripadnike da postanu smrtonosniji, brutalniji i bolji borci", upozoravaju iz Kvilijama, fondacije za borbu protiv ekstremizma, čije je sedište u Londonu, prenose mediji.

"Teroristi iz Islamske države ulažu velike napore u indoktrinaciju djece kroz nastavni program, koji je zasnovan na ekstremizmu, i tako ih podstiču da postanu teroristi", tvrde britanski mediji. Istraživači su ispitivali i kako džihadisti regrutuju decu i obučavaju ih za svoje ciljeve.

Propagandni materijal

U poređenju sa sadašnjim borcima, ta deca od mladosti imaju "superiorno shvatanje islama" i ona su bolji i brutalniji borci, jer se obučavaju u nasilju od najmlađeg doba, istakli su autori studije.

Najmanje 50-oro dece iz Velike Britanije odrasta na teritorijama pod kontrolom Islamske države, za koji se u Siriji bori, prema procenama, najmanje 30.000 stranih boraca.

Studija ima podršku Ujedinjenih nacija i biće objavljena u sredu u britanskom Parlamentu.

Prikupljena je kroz studiju propagandnog materijala Islamske države u kome se prikazuju deca i koji potiče iz izvora bliskih grupi.

2024 © - Vesti online