Nedelja 06.03.2016.
12:10
Tanjug, Vestionline

Evo ko plaši Hrvate u Srbiji i zbog čega

pixabay.com
Uplašeni Hrvati

Tvrdnju ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da DSHV radi protiv interesa Hrvata, ta stranka smatra "neprimerenom i direktnom pretnjom upućenu pripadnicima hrvatske zajednice, iza koje stoji ne toliko želja za paternalizmom koliko retorika koja nije dopuštena u demokratskim društvima", piše u saopštenju.

Kako se navodi na sajtu DSHV, izjava ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, u kojemu se odluka DSHV s kim će nastupiti na izborima povezuje sa pitanjima položaja srpske manjine u Hrvatskoj, "takođe je u funkciji zastrašivanja Hrvata".

Dačić i Stefanović regovali su u subotu na tvrdnje hrvatskog ministra spoljnih poslova Mira Kovača da Srbija ne ispunjava obaveze o zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu.

Dačić je ukazao da bi, po izbornom sistemu Srbiije, hrvatske liste mogle da dobiju tri mandata u Narodnoj skupštini, ukoliko bi nastupile samostalno, i ocenio da je odluka DSHV da ide na listu DS direktno usmerena protiv interesa Hrvata.

Zbog toga, ocenio je, "adresa" za Kovačeve kritike nije država Srbija, već DSHV.

Stefanović je, takođe povodom izjave Kovača, rekao da Srbija želi dobre odnose sa svojim susedima, ali da Hrvatska ne treba da joj drži lekcije, već da sama obezbedi ona prava za nacionalne manjine kakvu treba da ima svaka država u Evropi.

On je podsetio da, i pored toga što je Hrvatska proterala sa svoje teritorije 300.000 Srba, danas u njoj živi četiri puta više Srba nego Hrvata u Srbiji.

2024 © - Vesti online