Ponedeljak 07.03.2016.
16:24
Vestionline

Putinov embargo preporodio rusku kuhinju

wikipedia.org
Rusi se vraćaju tradicionalnim jelima

"Vraćaju se u modu stara ruska jela"

Putinov odgovor na zapadne sankcije, embargo koji obuhvata veliki broj uvoznih prehrambenih proizvoda, odlučno je promenio gastronomske navike, kojima su dominirali uvozni specijaliteti, piše američki Vol strit džurnal.

Prema navodima ovog lista, ranije je malo ljudi razmišljalo o lokalnoj ruskoj kuhinji, pošto je akcenat bio na stranim sastojcima i nazivima. Međutim, u novonastaloj situaciji, kulinari su morali iz korena da preispitaju svoje navike. Na meniju su počela da nalaze mesto jela čiji su svi sastojci bili proizvedeni na ruskom tlu.

Pokret za popularizaciju ruskih proizvoda, koji je u nastanku, dobija ozbiljnu podršku.

- Proizvodimo sve ono što postoji u Evropi. Ponekad možda prehrambeni proizvodi nisu baš najvišeg mogućeg kvaliteta, ali počeli smo da vodimo računa o kvalitetu pre dve godine. U Evropi farmeri imaju stogodišnju tradiciju proizvodnje. Dajte nam vremena i mi ćemo da ih sustignemo - kaže zvanična predstavnica mreže poljoprivrednih zadruga "LavkaLavka" Marija Zlatopoljska, a prenose američki mediji.

Većina moskovskih šefova kuhinja uspeli su da pronađu zamenu čak i za najprestižnije i najtraženije uvozne prehrambene proizvode.

Osim toga, uvođenje embarga promenilo je kulinarske navike, postalo pokretač popularizacije jednostavne ruske kuhinje i nadahnulo je mnoge restoratere na eksperimente sa starinskim ruskim jelima, zaključuje Vol strit džurnal.

2024 © - Vesti online