Subota 05.03.2016.
21:14
Vestionline

VIDEO: Turci i dalje granatiraju Siriju, opozicija moli Ruse za pomoć

Reuters
Turci i dalje nemilice gađaju Siriju

- Oni nas mole da im osiguramo bezbednost i zaštitu od militanata iz grupe Islamska država i drugih terorističkih organizacija koje su objavile "lov" na opozicionere koje su potpisali sporazum o primirju. Mi ćemo sa svoje strane pomoći da se osigura bezbednost lidera sirijskih opozicionih formacija i šefova lokalne administracije koji su potpisali sporazum o prekidu borbenih akcija i početku mirovnog procesa - rekao je Kuralenko, prenosi Sputnjik.

U isto vreme dok pobunjenici traže pomoć od Rusije, turske snage nemilosrdno granatiraju teritoriju Sirije.

- Ponovo je teritorija Sirije bila pod vatrom oružanih snaga Turske - navedeno je u biltenu objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane Rusije.

Turski tenkovi su iz oblasti oko naselja Akčabaglar gađali naselje Dikmetaš u provinciji Idlib u Siriji, napominje ruski centar. U biltenu je navedeno da je u protekla 24 sata zabeleženo devet slučajeva narušavanja prekida borbenih dejstava - u provinciji Alep šest, i po jedan u Damasku, Latakiji i Deri.

Centar je, takođe, saopštio da ruska i sirijska avijacija nisu izvodile napade na sirijske oružane formacije koje su prihvatile prekid vatre. Prema saopštenju, i dalje se vode pregovori o prekidu borbenih dejstava s liderima oružanih formacija u Siriji.

- Nastavljaju se razgovori s liderima šest oružanih formacija, razmeštenih u provincijama Damask, Homs i Dera - naveo je Centar.

Primirju se priključilo ukupno 30 odreda "umerene" opozicije. Prekid vatre u Siriji na snazi je od ponoći 27. februara. Primirje ne važi za Islamski državu, Nusra front i druge organizacije koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim.

2024 © - Vesti online