Nedelja 06.03.2016.
08:00
Vesti

Kako je hrvatski sveštenik-pedofil, don Drago, postao zvezda "Spotlajta"?

printscreen
Pušten zbog dobrog vladanja: Don Drago Ljubičić

Prvi članak o toj temi objavili su u januaru 2002. godine, a u njemu je otkriveno da je Rimokatolička crkva znala za pedofiliju u svojim redovima.

Vrh Crkve je dozvolio svešteniku Džonu Geoganu da ostane u službi iako je znao da je on godinama seksualno zlostavljao mlade vernike na području Bostona. Za godinu dana istraživanja novinarski tim je razotkrio gotovo 90 sveštenika pedofila u ovom gradu i za taj uspeh novinari su dobili Pulicerovu nagradu.

U odjavnoj špici filma "Spotlajt" navodi se 206 mesta širom SAD i sveta u kojima su, nakon objave članaka, otkriveni slučajevi zlostavljanja koja su počinili sveštenici. Na tom popisu je, između mesta Kilmesa u Argentini i Ridinga u Engleskoj, i slučaj s hrvatskog ostrva Rab.

Reč je o svešteniku don Dragi Ljubičiću, župniku iz mesta Banjola na Rabu, koji je u novembru 2009. osuđen na tri godine zatvora zbog bludničenja nad dečacima. Bio je to prvi slučaj u Hrvatskoj da sveštenik zbog pedofilije ide u zatvor.

Ljubičić, danas 72-godišnjak, izišao je iz zatvora 2012. godine, sedam meseci pre isteka kazne, zbog dobrog vladanja, a i zato što je prošao program prevencije recidivizma i kontrole impulsivnog ponašanja, što je tretman za počinioce seksualnih delikata.

Don Drago je bio proglašen krivim za bludničenje nad petoricom dečaka, od osam do 11 godina, koje je kao župnik i veroučitelj počinio u prostorijama crkve Svete Lucije u Banjolu i u jednoj osnovnoj školi.

Prvi slučajevi seksualnog zlostavljanja dečaka zabeleženi su 2003. godine, otprilike godinu i po dana posle prvog članka "Spotlajta". Tužilaštvo je teretilo rapskog sveštenika da je dečacima prilazio dok su oblačili ministrantsku odeću i da im je, navodno pomažući im pri oblačenju, zavlačio ruku pod odeću ili ih preko odeće dodirivao po intimnim delovima tela.

Na sličan način je zadovoljavo svoju pohotu i dok je dečake vozio u automobilu. Navedeni su i slučajevi u kojima je dečake za vreme veronauke u školi pozivao da mu sednu u krilo kako bi im pregledao sveske, pa ih je pritom prepipavao. Tu je bio i slučaj u kojem je od jednog učenika, nakon što je dečak pao s bicikla, tražio da se skine kako bi mu "pregledao" ogrebotinu na nozi.

Sve se razotkrilo nakon što su se dvojica dečaka odvojeno požalila majkama, a one su razgovarale međusobno i slučaj prijavile policiji uprkos velikom uticaju sveštenika na Rabu.

2024 © - Vesti online