Nedelja 06.03.2016.
04:00
Vesti

UNHCR: Plan u 6 tačaka za rešenje izbegličke krize

Reuters
Posao za njega: Komesar Filipo Grandi

Predlog agencije UN za izbeglice uključuje i uspostavljanje centara EU u svakoj državi članici koji bi trebalo da "preuzmu odgovornost u ime cele Evrope za registraciju ljudi i njihovo raspoređivanje prema dogovorenom sistemu", izjavila je na konferenciji za novinare u Ženevi portparolka UNHCR-a Melisa Fleming.

Istovremeno, visoki komesar za izbeglice Filipo Grandi je pozvao da se 10 odsto sirijskih izbeglica rasporedi širom sveta u narednih tri meseca.

Iz Turske izmestiti 400.000 izbeglica

UNHCR je saopštio i to da bi 400.000 sirijskih izbeglica, koje se nalaze u Turskoj, trebalo premestiti u druge zemlje da bi se ublažio pritisak na Tursku. Šef predstavništva ove agencije za Evropu, Vensan Koštel, rekao je da bi izbeglice iz Turske mogle biti premeštene u naredne dve godine i pozvao Evropu, Rusiju i SAD da učine više.

U Turskoj se inače ukupno nalazi više od dva miliona izbeglica.

Koštel je naveo da je samo 7.500 izbeglica, među kojima 1.100 Sirijaca, premešteno prošle godine iz Turske.

I referendum

Premijer Mađarske je govorio i o planiranom referendumu u toj zemlji, rekavši da će to biti glasanje o budućem planu EU za uspostavljanje trajnog mehanizma kvota za raspodelu migranata, preneo je Rojters.

Orban: Mađarska zaštićena od migracije

Mađarska je prva država koja je preduzela nezavisnu akciju kako bi suzbila ilegalnu migraciju i jedna je od najzaštićenijih članica Evropske unije, izjavio je juče mađarski premijer Viktor Orban. Bolje je da pojedinačne zemlje nezavisno preduzimaju akciju nego da evropska zajednica sedi skrštenih ruku, rekao je Orban radiju Košut.

On je izrazio zbunjenost zbog odluke Grčke da dopusti milione nekontrolisanih ulazaka iz Turske i ocenio da je nemoguće razumeti zašto Grci prevoze migrante sa ostrva do kopna, prenosi MTI.
Grčka je prekršila Šengenski sporazum, ali je "neki ljudi" i dalje brane, rekao je Orban, navodeći Nemce kao primer.

2024 © - Vesti online