Nedelja 06.03.2016.
04:30
Vestionline

Ovo je 7 najvećih zabluda o maslinovom ulju

wikipedia.org
Za maslinovo ulje ne važi da što je starije, to je bolje

Želite da budete sigurni da maslinovo ulje koristite na pravi način? Predstavljamo 7 najčešćih zabluda koje bi svi trebalo da znaju.

1. Maslinovo ulje iz prodavnice je uvek sveže

Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u prodavnicama često je staro i do tri godine. Međutim, za razliku od vina, za maslinovo ulje ne vredi pravilo što je starije to je bolje. Zamislite ga kao isceđeni sok iz masline koji je bolje potrošiti dok je svež. Ako želite da biti sigurni šta jedete, kupujte ulje koje ima naznačenu godinu berbe.

2. Kvalitetno ulje čuvajte za sveže salate, a jeftinije koristite za kuvanje

Potpuno pogrešno. Što je ulje kvalitetnije i svežije, to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuvanjem ne gubi na kvalitetu, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.

3. Maslinovo ulje treba čuvati samo u staklenoj boci

Ova teza je samo delimično tačna. Čuvanje ulja u staklenoj boci je dobro, ali ona mora da bude od tamnog stakla, jer ulje reaguje na svetlo koje mu menja strukturu i time gubi na kvalitetu. Limena ambalaža je takođe delotvorna.

4. Maslinovo ulje držite na radnoj površini da vam je uvek nadohvat ruke

Još jedna vrlo česta greška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću ili ostavi. Razlog je taj što svetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici. Ono menja strukturu ulja i time ono gubi na kvalitetu.

5. Na maslinovom ulju ne sme da se dinsta hrana

Još jedna netačna informacija. Istraživanje je pokazalo da kvalitetno ulje ne menja strukturu i do 200 stepeni Celzijusa što znači da na njemu slobodno možete dinstati sveže namirnice. Imajte na umu da se to ne odnosi na prženje hrane.

6. Maslinovo ulje nema puno kalorija

Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranljivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizak nivo holesterola (loših masnoća). Isto tako, ono je snažan antioksidans visoke hranljive vrednosti na kojem će vam telo biti zahvalno.

7. Dobro maslinovo ulje ima fantastičan ukus

Iako će se ljubitelji ulja sa time da se slože, ali treba da znae kako je čisto, sveže maslinovo ulje vrlo jakog ukusa. Krasi ga gorak ukus koji lagano "pali" jezik, što možda neće odgovarati svima.

2024 © - Vesti online