Nedelja 06.03.2016.
06:30
Vestionline

Grad u kome žive stanovnici iz 187 različitih zemalja sveta

wikipedia.org
Pogled na prelepo Ženevsko jezero

Ovaj švajcarski grad je dom za više međunarodnih organizacija, kao što su Crveni krst i UN. Više od 40 odsto meštana je došlo izvan Švajcarske. Ovo je priča o gradu u kome je zastupljeno stanovništvo iz 187 različitih zemalja sveta.

Uprkos međunarodnim uticajima, Ženeva i dalje polaže pravo na svoj poseban karakter i istoriju. U 16. veku, Džon Kalvin, veliki protestantski reformator, ostavio je mnoge revolucionarne propovedi na ovom prostoru.

U Ženevi je rođen i Henri Dunan, sledbenik kalvinističke vere, koji je pomogao da se osnuje Crveni krst u ovom gradu 1863. godine. Ova humanitarna ideja bila je inspiracija za prvu Ženevsku konvenciju 1864. godine.

Svi stanovnici tokom leta uživaju na Ženevskom jezeru i na Jet d'Eau - fontani u Ženevi visokoj 140 metara. Ova dva mesta inače su među najpoznatijim znamenitostima u Švajcarskoj.

Grad je podeljen na levu i desnu stranu. Na levoj obali ima mnogo barova i trendi restorana, a u blizini se nalaze luksuzne radnje i prodavnice poznatih švajcarskih satova. Na desnoj obali nalazi se glavna železnička stanica i dom je crvenih fenjera, koji noćnom životu ovoga grada daju posebnu draž.

Aerodrom u Ženevi je udaljen svega 6 kilometara severno od centra grada, pa je lako putovati bilo gde u Evropi. Evropska aviokompanija Izidžet koristi Ženevu kao čvorište, što grad čini pristupačnim mestom odakle se brzo može doći do Amsterdama, Londona, Pariza, Berlina, Rima i Barselone.

2024 © - Vesti online