Subota 05.03.2016.
10:33 >> 12:31h
Vestionline

Sramota: Makedonci popustili Albancima, ništa od krsta u Skoplju!?

Tanjug
Krst na planini Vodno iznad Skoplja

- Takva odluka nije donesena jer nije ni bilo sednice Vlade. U celosti demantujem tu informaciju - rekao je portparol vlade Aleksandar Đorđev za "Info portal".

Sad poštuju Zadušnice...

Član vladajuće koalicije, najveće političke formacije Albanaca - Demokratske unije za integraciju (DUI) protivi se o izgradnji verskog simbola u multietničkoj opštini, prenose mediji.

Demonstranti Albanci, koji su u četvrtak zatrpali temelje za izgradnju krsta, visine 55 metara, srušili ogradu, postavili šatore i albansku zastavu na mestu gdje je bilo planirano postavljanje ovog pravoslavnog obeležja, posle ove odluke napustili su kamp.

Potpredsednik DUI i predsednik skopske opštine Čair Idžet Medžiti, koji je sa grupom partijskih funkcionera predvodio protest, rekao je da je postignut institucionalni dogovor uz posredovanje međunarodne zajednice i da se demonstranti povlače zbog Zadušnica, kako ne bi došlo do sukoba, imajući u vidu da preko te raskrnice prolazi mnogo građana koji idu na groblje, prenose mediji.

U sukobima demonstanata Albanaca i Makedonaca, koji su organizovali kontra protest sa ciljem odbrane odluke o izgradnji krsta, povređene su tri osobe.

Na području Skoplja već su izgrađena dva krsta, od kojih se posebno ističe onaj na uzvišici Vodno, jer se vidi iz skoro svih delova grada, javljaju agencije.

2024 © - Vesti online