Sreda 26.05.2010.
09:28
Srna

Jamajka: Poginulo 60 ljudi štiteći narkobosa

Prema prethodnim policijskim informacijama, u sukobu koji je u ponedjeljak izbio poginulo je 26 civila, 25 je ranjeno, dok je jedan policajac poginuo, a sedam čuvara reda je ranjeno.

Sukobi u siromašnim delovima Kingstona izbili su u nedelju, posle odluke premijera Brusa Goldinga da Kouka, koga SAD traže zbog trgovine drogom, izruče toj zemlji.

Pripadnici vojske i policije upali su juče u Koukovo uporište u okrugu Tivoli garden, u glavnom gradu Kingstonu, tokom trećeg dana nemira. U aktuelne sukobe uključile su se i bande koje su smeštene izvan Kingstona i postavile barikade na putevima, sa kojih pucaju na pripadnike policije.

"Vlada duboko žali zbog smrti pripadnika snaga reda i čestitih građana i nevinih ljudi, koji su stradali u oružanim sukobima", izjavio je premijer Brus Golding, koji je naglasio da će vlasti nastojati da uvedu red i mir.

Kristofer Kouk (42) je vođa bande "Šover Pos", koja se smatra najvećom organizacijom za trgovinu drogom i oružjem u ovoj zemlji. Američko Ministarstvo pravde optužuje ga da je jedan od najopasnijih narkobosova u svetu.

Više aviokompanija otkazalo je letove ka Jamajki, a neke države - kao što su Velika Britanija i Švajcarska - savetovale su svojim državljanima da ne putuju u Kingston.

2024 © - Vesti online