Petak 04.03.2016.
16:47
Vestionline

Zašto Islamska država stvara ženske bataljone?

ryot.org
Islamska država se okreće ženskim borcima

Na informaciju da će Islamska država napraviti ženski bataljon reagovao je i Ali Hadžizade, koji je za Sputnjik objasnio sa kakvim se sve problemima susreću militanti, kada je reč o njihovim muškim borcima.

Prema proceni britanske obavaštajne službe MI6, najmanje 60 žena iz Velike Britanije se prošle godine pridružilo redovima Islamske države. Tu su takođe i žene iz Francuske, Nemačke i Belgije, kao i iz bivših sovjetskih republika.

Prema Hadžizadeovim rečima, militanti ID su ranije koristili žene za svoje potrebe u okviru organizacije, ali prvi put su odlučili da stvore zaseban ženski bataljon.

- Islamska država je aktivno koristila usluge žena kao regruta, kurira i bombaša-samoubica i ranije. Njihova ideologija je da je žena niže biće, a sada odjednom stvaraju ženski bataljon. Možda oni imaju problema sa muškim borcima - kaže Ali Hadžizade.

On smatra da ova džihadistička organizacija prolazi kroz teška vremena, te je terorističkoj grupi potrebna sveža krv.

- Pre nego što su se fokusirali na žene, uzimali su veliki broj dece u svoje redove. Bilo je čak slučajeva streljanja dece koja nisu slušala - rekao je ekspert.

2024 © - Vesti online