Petak 04.03.2016.
21:11
Vestionline

Amerikanci vraćaju Rusima ono što su im ukrali

pixabay.com
Spisi konačno vraćeni u Moskvu (Foto: Ilustracija)

Povratak dokumenata održan je u četvrtak, na svečanoj ceremoniji u rezidenciji američkog ambasadora u Moskvi. Među dokumentima se nalazi nekoliko carskih povelja iz 18. veka, dokumenti iz perioda vladavine Josifa Staljina, kao i drugi vredni artefakti.

Tu su i povelje koje su potpisivali carevi od Petra Velikog do Pavela I, zatim originalni dekret Narodnom komesarijatu odbrane SSSR-a koji je potpisao Josif Staljin, kao i 17 crteža arhitekte Jakova Černikova, istaknutog predstavnika sovjetskog konstruktivizma.

Nakon što su ukradeni, dokumenti su se našli na brojnim aukcijama, u umetničkim galerijama i privatnim kolekcijama u SAD.

Glavni osumnjičeni za krađu je ozloglašena kriminalna grupa Vladimira Fajnberga. Osim dosad vraćenih antikviteta, Fajnberg, koji je poznat kao strastveni kolekcionar antikviteta, ranije je sa svojim saučesnicima ukrao i u inostranstvo izvezao 700 autograma ruskih careva, čija je vrijednost na aukcijama procenjena na 24 miliona dolara. Fajnberg je 1996. godine pobegao u Izrael, gde i danas živi, a svaki pokušaj ruske vlasti da ga uhapsi bio je bezuspešan.

Ovo je šesti put u poslednjih nekoliko godina da američke vlasti organizuju vraćanje istorijskih artefakata Rusiji, koji su ukradeni 90-tih godina. Od 2007. godine Rusiji je vraćeno oko 150 antikviteta.

2024 © - Vesti online