Sreda 26.05.2010.
06:06
Tanjug

Bilo znakova da će eksplodirati naftna platforma



U informaciji, namenjenoj članovima odbora Predstavničkog doma za energiju i trgovinu, sugeriše se da je gas pojavio u bušotini, što je predznak eksplozije, a bilo je i drugih događaja u 24 sata pre eksplozije koji zahtevaju dalju istragu, piše Njujork tajms.


U memorandumu se detaljno iznosi sled događaja i odluke donete neposredno pred eksploziju 20. aprila, u kojoj je poginulo 11 radnika, a pokrenula je i ekološku katastrofu.


Podaci su preliminarni i uglavnom dolaze od Britiš petroleuma, koja je organizovala bušenje nafte na dubini od oko 1,5 kilometara. Iako jednostran, spisak proceduralnih propusta i grešaka sa opremom će pomoći federalnoj istrazi da odredi ko je odgovoran za incident.


Isticanje nafte iz bušotine kompanije BP-a još nije zaustavljeno. Dosad je, kako se procenjuje, isteklo najmanje šest miliona galona nafte. U najvećoj ekološkoj katastrofi u SAD, 1989. godine, iz tankera "Ekson Valdes" isteklo je 11 miliona galona nafte (oko 40 miliona litara).


Do sada su svi pokušaji BP da zaustavi isticanje doživeli neuspeh, pa se velike nade polažu u tehniku poznatu kao "top kil", koja podrazumeva da se tone teškog blata i cementa sruče na mesto isticanja nafte. Tako nešto nije nikada pokušano na toj dubini.


Očekuje se da će se sa time pokušati danas, a u BP-u su kazali da ta operacija ima od 60 do 70 odsto izgleda na uspeh.

2024 © - Vesti online