Četvrtak 03.03.2016.
20:26
Vestionline

NASA napravila šatl po uzoru na sovjetski svemirski brod

wikipedia.org
Američko "čedo" napravljeno po uzoru na rusku svemirsku letelicu

Naime, posle nekoliko letova u orbiti, sovjetska letelica BOR-4 se u leto 1982. godine spustila u Indijski okean, južno od ostrva Kokos. Međutim, australijski špijunski avion napravio je nekoliko fotografija u trenutku kada su sovjetski mornari izvlačili letelicu iz okeana i prebacivali je na brod "Petropavlovsk". Fotografije su tako stigle do CIA, a potom i do NASA.

Ove hladnoratovske špijunske fotografije mogle su ostati u istoriji, da NASA prošlog meseca nije saopštila će jedan od šatlova koji su izabrani da prenose teret na Međunarodnu svemirsku stanicu biti upravo "Drim čejser", letelica prćastog nosa napravljena po uzoru na izgubljeni sovjetski svemirski brod, navodi list, prenosi Sputnjik. NASA je posle proučavanja slika sovjetske letelice, konstruisala model za svoje potrebe.

Amerikanci su bili zapanjeni koliko dobro je ta sovjetska letelica bila konstruisana. Otvorili su širom oči, piše "Vašington post", pozivajući se na dokumentaciju američke svemirske agencije.

Projekat HL-20

Američke vazduhoplovne snage su potom počele da rade na razvoju slične tehnologije, a NASA je pokrenula novi program pod imenom HL-20, izgradnju letelice za brzu evakuaciju astronauta sa Međunardne svemirske stanice. Međutim, agencija je na kraju morala da odustane od projekta, navodeći nedostatak novaca kao jedan od razloga.

Ipak, 2004. godine odlučeno je da se ovaj projekat oživi, a NASA je za njegov razvoj tada izdvojila 363 miliona dolara. Ne treba da spominjenmo da HL-20 i "Drim čejser" spolja veoma liče na letelice iz porodice sovjetskih BOR kosmičkih aviona.

Godinu dana kasnije, 2005. godine, vlasnik kompanije "Drim čejsera" Mark Sirangelo odlazi u Moskvu i susreće se sa nekim od ruskih inženjera koji su radili na letelici BOR-4. Kako prenosi Vašington post, Sirangelo im je preneo da je "njihova ideja opstala u SAD", a oni su bili iznenađeni jer nisu imali predstavu o tome da je njihov izum ponovo zaživeo.

- Sirangelo im je tom prilikom obećao da će "Drim čejser" kada bude poleteo na sebi nositi njihova imena, zajedno sa imenima ljudi iz NASA koji su radili na programu HL-20 - piše list.

Osvrćujući se na istoriju izgradnje sovjetskih raketnih aviona, treba napomenuti da je Sovjetski Savez već 60-ih godina prošlog veka počeo da radi na stvaranju bespilotnih svemirskih letelica BOR. Prva jedinica iz ovog kompleksa lansirana je u svemir 15. jula 1969, a najpoznatija među njima je bila upravo letelica BOR-4, poznata i kao Kosmos-1374, koju je i uslikao australijski špijunski avion.

2024 © - Vesti online