Utorak 25.05.2010.
23:48
Tanjug

Vašington: Susret Kosorove i Bajdena

Jadranka Kosor


Na pitanje o očekivanjima od razgovora s potpredsednikom Bajdenom, Kosorova je izjavila da očekuje "odličan, konstruktivan razgovor prijatelja i partnera, SAD i Hrvatske", preneli su zagrebački mediji.


Kosorova je najavila da će na sastanku izraziti zahvalnost za podršku koju Hrvatska dobija od SAD na putu završetka pregovora sa EU, za potporu za realizovani ulazak u NATO, kao i da će na sastanku istaći želju za jačanjem privredne saradnje sa SAD.


Hrvatska premijerka se sastala sa zamenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Stajnbergom, koji joj je preneo lične pozdrave i izraze podrške Hilari Klinton, koja sada boravi u Kini.

Džozef Bajden

Kosorova je upoznala Stajberga sa svim naporima koje Hrvatska preduzima kako bi uskoro postala 28. članica EU i naglasila da Hrvatska snažno zagovara evroatlantsku perspektivu svih svojih suseda.


U tom kontekstu, ona je pomenula konferenciju na Brdu kod Kranja, koju su zajedno organizovale Hrvatska i Slovenija, a kojom prilikom je premijerima regiona uručila hrvatski prevod dokumenata evropske pravne tekovine.


Ona je govorila i o skorašnjoj zajedničkoj sednici vlada Hrvatske i BiH, kao i o pomoći koju Hrvatska daje BiH i u tom kontekstu razgovaralo se o ulasku te zemlje u Akcioni plan za članstvo NATO-a.


Stajnberg je izrazio snažnu podršku Hrvatskoj na putu ka EU i, kako ističu mediji, kao važno ocenio "snažno liderstvo premijerke u čitavom regionu jugoistočne Evrope".


On je pohvalio i Arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije, kao i uspešno rešavanje problema dveju zemalja oko graničnog pitanja.

2024 © - Vesti online