Utorak 25.05.2010.
23:31
Tanjug

Derviš i smrt, na turski način

Inspiracija bez granica: Meša Selimović

Publika u sali "Pera Dobrinović" aplauzima je nagradila aktere odlične predstave pozorišta iz Turske, čijem ukupnom utisku poseban pečat daju lepi kostimi i dobra muzika.


Umetnički direktor Kodžaeli teatra Nedžat Biredžik, koji u "Dervišu i smrti" igra glavni lik - Ahmeda Nurudina, izašao je na kraju predstave pred publiku, u kojoj je bio i ministar kulture Bradić, zahvalivši svima na podršci, posebno njemu, što je adaptacijom Selimovićevog teksta i ukupnom saradnjom doneo turskom pozorištu dosta novog i lepog.


Biredžik je naveo da do ove adaptacije u Turskoj nije bilo takve postavke na sceni, koja društvo suočava s filozofskim čitanjem jednog dela i dodao da je ova predstava veliki korak napred.


Posle izvođenja u Novom Sadu, predstava "Derviš i smrt" kreće na regionalnu turneju, povezujući četri države Tursku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku.


Turski teatar će, kako je ranije najavljeno, s njom gostovati i u Nišu, Kruševcu, Novom Pazaru i Prijepolju, potom u Sarajevu i Mostaru u Bosni i Hercegovini i na kraju u bugarskom gradu Plovdivu.


Sterijino pozorje biće sutra i zvanično otvoreno u SNP-u, besedom reditelja Nikite Milivojevića i mjuziklom "Kosa" Ateljea 212, koji će biti i prva predstava takmičarskog programa festivala.

2024 © - Vesti online