Utorak 25.05.2010.
22:03
Srna

Cetinjski parlament premešta Bogorodicu u pećinu

Obrazlažući predlog ove deklaracije, gradonačelnik Cetinja Milovan Janković rekao je da je Suvereni malteški red nekoliko puta saopštio da nije zadovoljan zbog izlaganja ikone u Narodnom muzeju.

On je konstatovao da je prošlo više od tri godine od neuspeha namere da ikona Filermose, ruka Svetog Jovana Krstitelja i Čestica Časnog krsta, budu izložene na jednom mestu.

Prema njegovim rečima, razlog više za takvu inicijativu je i postojeće stanje Cetinja koje zahteva hitne i ekonomski isplative projekte koji će dati šansu za preporod grada.

Janković je rekao da ikona Bogorodice Filermose neće biti pod ingerencijom ni Srpske pravoslavne crkve, niti kanonski nepriznate Crnogorski pravoslavne crkve.

Ikona Bogorodice Filermose nalazi se u Cetinjskom muzeju, a deo Časnog krsta i ruka Svetog Jovana u Cetinjskom manastiru.

Pre Cetinja, tri svetinje su prošle dug put od Malte i Rodosa, gde su ih Malteški vitezovi, zvani i Jovanovci, čuvali od početka 12. veka - do carske Rusije u koju su dospele krajem 18. vijeka, kada je Napoleon osvojio Maltu i sa ostrva proterao Malteške vitezove, koji su relikvije 1799. godine predali ruskom dvoru i crkvi.

Relikvije su nakon Rusije prenijete u Dansku, zatim u crkvicu Starog dvorca u Beogradu, potom u Ostroški manastir, pa u Podgoricu, tadašnji Titograd.

Veruje se se da je ikonu Bogorodice Filermose, zaštitnice Malteškog reda, živopisao sveti apostol Luka nakon vaskrsenja Hristova. Optočena je zlatom i ukrašena sa 232 draga kamena.

Na ruci Svetog Jovana Krstitelja koja je zahvatila vodu iz Jordana i podigla se nad glavom Hristovom nedostaju dva prsta, od kojih se jedan nalazi u Otomanskom muzeju u Carigradu.

Čestica Časnog krsta je deo krsta na kome je, na Golgoti, bio razapet Isus Hristos

2024 © - Vesti online