Petak 04.03.2016.
03:30
Vestionline

Da li produženo žuto svetlo na semaforu povećava bezbednost?

wftv.com
Samo pola sekunde dužeg trajanja žutog svetla može smanjiti broj saobraćajnih nesreća

Žuto svetlo koje na semaforu najavljuje crveno, jedna je od "sivih zona" u saobraćaju. Po zakonu, vozač je u tom trenutku obavezan da zakoči, "osim u slučaju kada vozilo ne može bezbedno da se zaustaviti ispred navedenog znaka". 

Tako je u teoriji, ali u praksi, vozači na žuto često dodaju gas i time rizikuju prolazak kroz crveno i izazivanje saobraćajne nesreće. Odluku o tome da li mogu bezbedno da se zaustave ili ne, moraju da donesu u kratkom vremenskom periodu, što povećava mogućnost greške, naročito ako vozač u tom trenutku nije u potpunosti skoncentrisan i usredsređen na vožnju. 


Prema istraživanju holandske konsultantske kuće Goudappel Coffeng, broj vozača koji prođu kroz crveno smanjuje ako se vreme trajanja žutog svetla produži za pola sekunde. 

U toj zemlji žuto traje tri sekunde, na deonicama gde se vozi do 50 km/h, pa bi ovaj interval trebalo da bude povećan na 3,5 s. Na mestima gde je ograničenje brzine 60 na sat, vreme trajanja žutog bi se produžilo na 4 s, pri brzinama do 70 km/h na 4,5 s, dok bi na deonicama gde je propisano ograničenje 80 na sat žuto trajalo 5 sekundi. 

Studija je pokazala da će se u tim slučajevima broj prolazaka kroz crrveno - prepoloviti. 

2024 © - Vesti online