Četvrtak 03.03.2016.
11:50
Vestionline

Ove zemlje su najveće pretnje po svetski mir. Vidite gde je Srbija!

pixabay.com
Najbezbednija Finska, najopasniji Južni Sudan

Što se Srbije tiče, ona je u sredini liste i zauzima 92. poziciju. Srbija je nabolju ocenu dobila u kategorijama "ekonomska nejednakost" i "humanost", dok je najlošije ocenjena u kategoriji "bezbednost".

U 2016. godini postoji mnogo faktora koji prete svetskoj stabilnosti i miru, a istraživanje je pokazalo koje države predstavljaju najveću opasnost, javljaju svetske agencije.

Sastavljanje liste zavisilo je od mnogo faktora, kao što su izbeglička politika, ekonomsko stanje, bezbednost, poštovanje ljudskih prava i sloboda,sloboda štampe, državni legitimet, položaj žena i demografija.

Finska je jedina zemlja na listi koja se nalazi u kategoriji "veoma stabilne", dok se sledećoj "stabilne" nalazi 14 država.

Primera radi, najlošije oocenjeni Južni Sudan ima indeks 114,5 dok najbolje rangirana Finska ima indeks 17,8. Dakle, što manji indeks, to bolja pozicija. Od susednih zemalja od Srbije su bolje rangirane Makedonija, Crna Gora, Slovenija i Hrvatska, dok je lošije rangirana jedino Bosna i Hercegovina.

Najveći sunovrat u poslednjoj dekadi doživele su Libija i Sirija, dok je "procvat zabeležen na Kubi i Dominikani", navodi se u izveštaju FSI.

2024 © - Vesti online