Sreda 02.03.2016.
20:05
Vestionline

"Ako bude potrebno, i vojska na hrvatskoj granici"

Reuters
Migrantska kriza zatvara evropske granice

Predsednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u Labinu da je apsolutno neophodna puna kontrola hrvatske državne granice, što ne znači zatvaranje granice niti nehumano postupanje prema migrantima, nego znači zaštitu hrvatske nacionalne bezbednosti.

- Ne mogu u ovom trenutku ništa posebno da komentarišem. Čini mi se da kada je reč o migrantskoj krizi, zapravo nekako sve dolazi na ono što sam govorila na samom početku, a to je da je apsolutno nužna puna kontrola granice - rekla je hrvatska predsednica.

To, dodala je, ne znači zatvaranje granice, to ne znači nehumano postupanje prema migrantima već to samo znači - zaštita nacionalne bezbedosti pa i samih migranata koji su često meta terorizma i terorističkih napada, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanja novinara koja bi bila uloge vojske na granici, ministar obrane Josip Buljević je, takođe, u Labinu, istakao da će uloga vojske biti kao i do sada i koristiće se u humanitarnom pomaganju izbeglica.

- Vojska već pruža logističke usluge, a moguće je da će pomagati policiji u slučaju potrebe da kontroliše granicu. Dakle vojska će se pojaviti kao ispomoć policiji ukoliko to bude potrebno - rekao je ministar.

Prvi potpredsednik vlade Tomislav Kraramarko potvrdio je da će pristupiti izmenama Zakona o obrani kako bi Hrvatska vojska mogla na granici pomoći policiji u nekim, kako je rekao, specifičnim i specijalnim situacijama.

- Moramo čuvati svoju granicu kao što to radi i Slovenija, Mađarska, Austrija - rekao je Karamarko i dodao da Hrvatska zapravo želi da kontrom granice pomogne i usmeri izbeglice na legalne prelaze kako bi na legalan i human način prešli u željenu zemlju.

2024 © - Vesti online