Utorak 25.05.2010.
18:40
Tanjug

Kosorova u SAD prvo kod Olbrajtove

Predsednica vlade Hrvatske održala je i predavanje na univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu.


Na predavanju, Kosorova je naglasila da je program privrednog oporavka koji je pokrenula njena vlada možda najradikalniji reformski proces "od hrvatske nezavisnosti do danas".

Medlin Olbrajt i Jadranka Kosor
 

"Cenim američku podršku politici hrvatske vlade zasnovanu na tri ključna stuba: završetak pregovora s EU, jačanje pravne države kroz beskompromisnu borbu protiv korupcije i odlučna primena programa privrednog oporavka", rekla je Kosorova.


Tokom poslepodneva Kosorova će se sresti sa zamenikom američke državne sekretarke Džejmsom Stajnbergom u Stejt departmentu, a kasnije će je u Beloj kući primiti američki potpredsednik Džo Bajden.


Predviđeno je da se danas sastane i s više američkih senatora i učestvuje na prijemu koji u njenu čast organizuju kongresmeni - članovi Hrvatskog kongresnog kluba.


Poseta Kosorove SAD odvija se, kako navode hrvatski mediji, u znaku podrške Vašingtona što bržem ulasku Hrvatske u EU i otvaranju pregovaračkog poglavlja o sudstvu i osnovim pravima koje je jedno od preostala tri koja nisu otvorena i koje predstavlja prepreku bržem završetku pregovora Hrvatske i EU.

Kosorova nosila broš u obliku cveta, a Olbrajtova američkog orla


Broš Kosorove u obliku cveta

Jadranka Kosor priznala je da je za doručkom sa Olbrajtovom razgovarala o ženama u politici, ali nije poznato jesu li dve dame (koje su se međusobno oslovljavale s “madame”) razgovarale o broševima.

 

 

 

Olbrajtova je poznata kao državnica čiji su broševi simbolizovali njene stavove i politiku.

 

Zapravo, za nju bi se moglo reći da je “rodonačelnica” tog trenda koji je Jadranka Kosor preuzela kad je postala hrvatska premijerka.

 
2024 © - Vesti online