Sreda 02.03.2016.
14:07
Vestionline

VIDEO: Uništavanje automobila-bombe Islamske države

printscreen youtube
Iračke snage ostvaruju uspehe u borbi protiv džihadista

Objavljeni video navodno prikazuje uništavanje automobila-bombe Islamske države, koju ova teroristička grupa koristi za samoubilačke i smrtonosne napade.

Međutim, servis Storyful koji prenosi snimak kaže da ne može sa sigurnošću da potvrdi ove navode. 

Brojni pripadnici iračkih snaga bezbednosti u utorak su pokrenuli veliku ofanzivu kako bi od džihadista preuzeli područja severno od Bagdada, izjavili su zvaničnici, a prenose agencije.

U operaciji učestvuju specijalne snage, vojnici, policajci i paravojne grupe uz podršku iračke avijacije i međunarodne koalicije, objavilo je zajedničko zapovedništvo operacija.

Borbe oko Mosula

Visoki irački zvaničnik rekao je da se više od 7.000 pripadnika snaga bezbednosti nalazi u operaciji kojom žele da povrate područja zapadno od Samare.

Ciljana područja čine strateški pravac koji povezuje teritorije koje kontroliše Islamska država oko Mosula, glavnog uporišta te grupe u Iraku i južnih delova. Džihadisti su junu 2014. vodili ofanzivu kojom su osvojili velika područja iračke teritorije severno i zapadno od Bagdada, ali su tokom 2015. pretrpeli nekoliko poraza od iračkih snaga bezbednosti, pomognutih vazdušnim udarima međunarodne koalicije, navode mediji.

U decembru 2015. iračke snage su preuzele Ramadi, glavni grad pokrajine Anbar.

2024 © - Vesti online