Sreda 02.03.2016.
13:43
Vestionline

Amerikanci slabi pred nuklearnim izazovima

Reuters
Analitičarka smatra da je američka protivraketna odbrana na klimavim nogama

Amerika je do sada uložila milijarde u protivraketnu tehnologiju verujući da će sposobnost odbrane od balističkih raketa pomoći da se ublaže nuklearni rizici Vašingtona i njegovih saveznika.

Autorka naglašava da su, zbog promena koje se u svetu dešavaju, tri osnovne premise dovedene u pitanje.

Pretnje sa svih strana

Prvo, povećan je broj nuklearnih pretnji koje dolaze od regionalnih aktera, tako da bi nova protivraketna strategija trebalo da ih smanji i ublaži. Ukoliko se odnosi između Irana i Zapada normalizuju, tradicionalno oružje neće predstavljati stratešku pretnju po Ameriku. Međutim, kada je reč o Severnoj Koreji, situacija je potpuno drugačija. Kako Pjongjang želi da svetu pokaže svoje sposobnosti, u januaru je navedeno da je Severna Koreja izvršila još jednu nuklearnu probu.

Drugo, nuklearne pretnje iz Rusije vidljivo su smanjene u odnosu na period Hladnog rata. Međutim, nakon pripajanja Krima Rusiji 2014. godine, Ivanka smatra da je rizik vojnog suočavanja u porastu i shodno tome i upotreba nuklearnog oružja. 

Prepucavanja Moskve i Vašingtona

Treće, američki nuklearni razvoj neće povećati nuklearni rizik, čak i ukoliko se Rusija i Kina čvrsto protive američkom programu. Rusija insistira da će američki globalni plan odbrane uzdrmati globalnu stabilnost. Moskva upozorava da, ukoliko Vašington ne ograniči program, mogu nastupiti kontramere i započeti trka u naoružanju. S druge strane, Amerika smatra da je Rusija ta koja modernizuje nuklearni arsenal i razvija novi vazdušni odbrambeni sistem.

Nova američka administracija će preraditi vojnu strategiju, pa će i deo o nuklearnom oružju verovatno biti izmenjen. Autorka smatra da je neophodna ponovna procena ovih premisa pri izradi nove protivraketne strategije.

2024 © - Vesti online