Sreda 02.03.2016.
05:14
N. Jokić - Vesti

Mafijaška gerila protiv policije

Front u Kaleu: Migranti pobegli na krov od policije

U toku te večeri 150 migranata zaposelo je lučku zaobilaznicu odakle su pokušali da se popnu u kamione koji tuda prolaze punom brzinom u pravcu Velike Britanije. Francuska policija izvestila je da su migranti bacali kamenje i granje na automobile, da su bili naoružani hladnim oružjem, a neki mediji su preneli da je sve ovo delovalo kao scena sukoba sa gerilom. Policija je i ovog puta intervenisala obustavljajući saobraćaj i rasterujući migrante.

U naselju "Džungla", u najtežim uslovima već godinama žive migranti i izbeglice čiji je broj prešao 5.000, a UN su u više navrata upozoravale Francusku da krši međunarodne povelje ne pritičući u pomoć ovim ljudima.

Migrantima, među kojima je bilo 650 dece, od kojih su najmlađa zbog teških promrzlina odvožena nekoliko puta u bolnicu, jedino su pomagale nevladine organizacije. One protestuju zbog uklanjanja naselja jer su mesta obezbeđena za samo 1.000 od najmanje 3.000 ljudi. Oni kažu da su, protivno odluci suda, srušena i molitvena mesta za muslimane i hrišćhane podignuta u tom naselju.

Odluka da se ukloni divlji kamp nije neočekivana jer je posle novembarskih atentata u Parizu vlast konačno bila prinuđena da shvati da su terorizam i organizovani kriminal povezani.

U naselju su dominirali krijumčari iz albanske i avganistanske mafije, preneli su francuski mediji. Od tada je sve hermetički blokirano i migranti više nisu imali nikakve šanse da prođu ka Velikoj Britaniji uskačući u vozove ili kamione.

Belgija im zalupila vrata

S obzirom na to da je u Kaleu vrlo teško proći kroz jak policijski obruč, novi kontingenti migranata sada češće stižu u blizinu luke Denkerk gde se u divljem naselju" već tiska 3.000 ljudi, kao i u blizinu luka Šerbur i Diep. Mafija ih preusmerava i u pravcu belgijske luke Zebrug i zato je Belgija prošle nedelje odlučila da zatvori "šengensku" granicu prema Francuskoj i uvede kontrole, pa je od tada zaustavila više od 600 migranata.

Ovo zatvaranje prolaza dovelo je do velike napetosti u divljem naselju u Kaleu jer su albanski krijumčari počeli da strahuju od sve agresivnijih migranata, pa su posegli za oružjem.
Nisu bili retki ni sukobi između pripadnika albanske i avganistanske mafije.

2024 © - Vesti online