Sreda 02.03.2016.
03:44
D. Dekić - Vesti

Nema više vađenja krštenica

Po uzoru na Evropu: Skupština Srbije

- Naši građani biće oslobođeni obaveze dostavljanja dokumentacije koja je potrebna za izdavanje lične karte i pasoša, odnosno ti podaci će se pribavljati po službenoj dužnosti besplatno - kažu u ministarstvu.

Nova regulativa stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a u ministarstvu navode da se puna primena očekuje od 1. juna 2017. godine, izuzev odredbi koje se odnose na obavezu razmene podataka iz službenih evidencija, a koje počinju da se primenjuju istekom 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Ovu papirologiju bez koje se, između ostalog, nije mogla dobiti lična karta i putna isprava, kako je propisano, moraće da obezbede državni službenici uvidom u elektronsku bazu podataka. Obaveza građana jeste da podnesu zahtev, da bi im dokumenta pribavili državni organi iz službenih evidencija.

Radi boljeg sprovođenja zakona, resorno ministarstvo je predvidelo i obuku službenika, elektronsko umrežavanje baza podataka i niz drugih aktivnosti koje treba da dovedu do potpune promene u ophođenju administracije. U suprotnom, za službenike su zakonom su predviđene rigorozne kazne od 5.000 do 50.000 dinara za nepoštovanje ove odredbe.

Troškovi manji za taksu

Troškovi promene ličnih dokumenata biće umanjeni za taksu koja se plaćala za izvode iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu. Primera radi, u slučaju izmene prezimena venčanjem, umesto dosadašnjih 10.665 dinara (87 evra) posle primene zakona iznosiće 7.170 (58 evra), a prijava imena deteta zbog upisa u matičnu knjigu rođenih i prebivališta 584, umesto 3.402dinara.
- Krštenica i uverenje o državljanstu, dakle, biće besplatni - pojasnio je službenik u Ministarstvu državne uprave.

2024 © - Vesti online