Sreda 02.03.2016.
18:00
Lj. Ivanović - Vesti

Srpske tihe sankcije Rusiji?

Tanjug
Rusko tržište istorijska šansa za Srbiju: Nenad Popović

Međutim, u Poslovnoj zajednici u Srbiji pronela se glasina da je srpska vlada diskretno sugerisala velikim izvoznicima da smanje trgovinu s Rusijom, pretpostavlja se kao umiljavanje Evropskoj uniji koja je od Beograda očekivala sankcije Rusiji.

Brojke govore da se nešto u trgovinskoj razmeni dešava, pa je tako izvoz ženskih čarapa opao za 40, pokrivača podova 53, lepka 40, podnih ploča 87, a spoljnih automobilskih guma 44 odsto. Ukupna trgovinska razmena prošle godine iznosila je 1,26 milijarde dolara, što je 23 odsto manje nego u 2014. godini. Pad je registrovan i u našem ukupnom šestomesečnom uvozu iz Rusije, koji je vredeo 943, što je smanjenje od 18,5 odsto. Tako je naš deficit u robnoj razmeni s ovom zemljom u prvom polugodištu, s prošlogodišnjih 670,9, smanjen na 620,7 miliona dolara.

Uzroci za manju trgovinsku razmenu su raznorazni. Jedan od faktora su sankcije zemalja Evropske unije, SAD i drugih država Zapada zbog krize u Ukrajini prema Rusiji od maja 2014. Zatim, iste godine u julu kontramere Rusije, odnosno ruska zabrana uvoza iz zapadnih zemalja, a uz to i veliki pad rublje, koji je na svojoj koži osetila i srpska privreda. Do pada vrednosti ukupnog plasmana srpske robe na rusko tržište u prošloj godini došlo je uprkos velikom povećanju izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Srbija je u Rusiju u 2015. izvezla hranu za 307,6 miliona dolara, što je za 66,7 odsto više nego u 2014. godini. Sudeći po preliminarnim podacima za dva meseca ove godine, pad srpskog izvoza u Rusiju u ovoj godini u poređenju s prošlogodišnjim biće višestruko veći, iako izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i dalje raste.

Nemamo više šta da ponudimo

Agroekonomista Miladin Ševarlić smatra da Srbija nije prokockala šansu da izvozi više u Rusiju.
- Iskoristili smo šta smo mogli. Nemamo dovoljne količine, niti unapred pripremljenu proizvodnju, ni standarde. Rusi i dalje najviše traže naše voće, smrznute svinjske polutke, pasulj, stočnu hranu, a stručnjaci se prisećaju vremena kad smo im prodavali i znanje, odnosno seme i sadnice - kaže Ševarlić.

Nenad Popović, lider Srpske narodne partije i privrednik koji dugo uspešno posluje u Rusiji je ocenio kao potpuno nelogično to da Vlada danas, kada Srbija ima istorijsku šansu za povećanje izvoza na tržište Rusije, smanjuje budžet za poljoprivredu.

- Turska izvozi u Rusiju proizvode u vrednosti od gotovo sedam milijardi evra. Ukoliko zauzmemo samo pet odsto turskog izvoza, Srbija bi u Rusiju dodatno mogla da izveze robu u vrednosti od 350 miliona evra. To je izvanredna šansa za sve srpske privrednike, a pre svega poljoprivrednike - naveo je Popović, ali je potom dao sumornu sliku ponašanja srpske vlade koja kao da posredno bojkotuje izvoz u Rusiju.

Metalac zaustavila rublja

- Rukovodstvo Metalca iz Gornjeg Milanovca nema informacije da postoji politički pritisak ili preporuka da se ograniči izvoz na rusko tržište. Naprotiv, mi ulažemo velike napore da osvojimo tako veliko tržište kao što je rusko. Međutim, tačno je to da u poslednje vreme rezultati nisu onakvi kakve smo očekivali, ali to ne iz nekih političkih razloga, već zato što opada vrednost rublje i zato što postoje određeni problemi u naplati robe koju plasiramo u Rusiji - kaže za "Vesti" predstavnik Metalca, koji je insistirao na anonimnosti.

- Subvencije za turizam su porasle za 50 odsto, što je dobro, ali je neprihvatljivo da subvencije za poljoprivredu budu manje za čak 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Kao da neko namerno podmeće klipove u točkove srpskih seljaka - rekao je Popović.

Pomoćnica ministra trgovine Maja Mandrapa Gašić navodi da je smanjen izvoz industrijskih proizvoda.

- Na primer, najlon čarape su 2014. godini bile glavni izvozni proizvod u Rusiju, a sad je zabeležen pad preko 40 odsto - kaže Maja Mandrapa Gašić.

U Beograd dolazi 100 kompanija

Veliki ruski trgovinski lanci koji su zainteresovani za saradnju sa srpskim proizvođačima, pre svega u oblasti prehrambene industrije, posetiće Srbiju 10. i 11. marta, najavili su organizatori treće međunarodne privredne izložbe Ekspo-Rusija Srbija 2016. Predsednik organizacionog odbora ove izložbe David Vartanov je rekao da će na izložbi učestvovati više od 100 kompanija iz različitih regiona Rusije.
- Ruska preduzeća napuštaju saradnju s turskim kompanijama i okreću se većoj saradnji s firmama iz Srbije - poručio je Vartanov.

Napominje da pad izvoza beleže i drugi proizvodi poput obojenih metala, nameštaja, podova, tekstilnih proizvoda. Zbog manjeg izvoza u Rusiju neke fabrike su već otpustile na stotine radnika, ali o problemima ne žele da govore. U Vladi Srbije kažu da nisu krivi, već pad rublje, skok dolara, jeftinija nafta u svetu i manja tražnja za uvoznim proizvodima u Rusiji. Ruski stručnjaci to potvrđuju. Elena Patrina s Volgogradskog univerziteta napominje da je Rusija u ozbiljnoj situaciji i pokušava da promeni svoju ekonomiju i da manje uvozi, podržavajući sopstvenu proizvodnju.

Strogi standardi

Prema rečima Veljka Jovanovića iz Privredne komore Srbije, svi su shvatili da postoji ogromna potreba za srpskim proizvodima, ali ne i za kojim.
- Na primer, dođe čovek i hoće da izvozi pecivo, a Rusiji to nije potrebno. S druge strane, traže se jabuke i poljoprivredni proizvodi. Naši izvoznici nisu shvatili kakvi su zahtevi i koliki su penali za pogrešno isporučenu robu - objašnjava Jovanović.
Standardi jesu strogi, ali je najvažnije da se dogovoreno i ispuni, kažu u Poljoprivrednom kombinatu Južni Banat.

2024 © - Vesti online