Utorak 01.03.2016.
17:02
Vestionline

Zemlja koja usred krize živi sve bolje, kako?

Reuters/K. P.
Blago Šveđanima, žive još bolje

Snažan izvoz je doprineo rastu švedskog BDP-a u četvrtom kvartalu od 4,5 odsto, saopštila je švedska kancelarija za statistiku, čime su nadmašene prognoze analitičara, prenose svetske agencije. 

- To je peti kvartal stabilnog rasta -, navodi se u saopštenju statističke kancelarije. Švedska centralna banka, Riksbanka, prognozirala je rast BDP-a od 3,7 odsto za 2015. godinu, posle rasta od 2,1 odsto iz 2014. godine. 

Na ubrzanje privrednog rasta uticale su snažne investicije, koje su porasle za 7,3 odsto u prošloj godini, rast izvoza od 5,9 odsto i skok potrošnje domaćinstava. 

Ranije ovog meseca, Švedska centralna banka je snizila ključnu kamatnu stopu za 15 baznih poena, na istorijski minimumu od minus 0,5 odsto, navodeći kao razlog rizik od usporavanja inflacije i pad poverenja u njenu monetarnu politiku. 


Istovremeno, BDP Finske je u prošloj godini porastao za 0,4 odsto u odnosu na 2014. godinu, posle tri godine uzastopne recesije, saopštio je finski institut za statistiku. Posle tri godine pada BDP-a, finska centralna banka je za prošlu godinu prognozirala nastavak pada BDP-a od 0,1 odsto. 

Pored ubrzanog starenja populacije i kolapsa dve ključne industrijske grane, papira i elektronike, ekonomija Finske je teško pogođena ekonomskom krizom u Rusiji. Ipak, u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu, ona je imala koristi od blagog povećanja izvoza u odnosu na prethodni kvartal, i rasta potrošnje domaćinstava od 0,2 odsto na kvartalnom nivou.

2024 © - Vesti online