Ponedeljak 29.02.2016.
21:51
Vestionline

Savet bezbednosti o Kosmetu, čemu li se Srbija nada?

Tanjug
Savet bezbednosti po ko zna koji put o Kosmetu

Izveštaj za period od 16. oktobra 2015. do 15. januara 2016. predstavlja šef UNMIK-a Zahir Tanin, konferencijskom vezom iz Prištine, a posle njega će govoriti šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Prisutnima treba da se obrati i kosovska predstavnica Fljora Čitaku, a zatim će uslediti debata ambasadora zemalja članica Saveta bezbednosti UN, prenose domaći mediji.

Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN-a i izneti ocenu Beograda o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a. On je, uoči dolaska u Njujork, izjavio da je pozicija Srbije ojačana, navodeći da više nema opravdanja da nešto ne može da se sprovede i da Srbija i srpski narod na Kosovu očekuju da bude ispunjeno sve što je dogovoreno.

Ban je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog nasilja i zapaljive retorike kojima je pribegla kosovska opozicija, ocenivši da je to doprinelo odlaganju primene nekih aspekata sporazuma Beograda i Prištine, posebno sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Uz izveštaj UN koji je pripremio Ban Ki-mun, objavljen je i aneks izveštaja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini o delovanju Euleksa, u kome se navodi da je u pomenutom periodu ova misija nastavila svoje aktivnosti nadzora i primenu izvršnih funkcija u skladu sa svojim mandatom u oblasti vladavine zakona.

2024 © - Vesti online