Ponedeljak 29.02.2016.
18:54
Vestionline

Sve više abortusa, godišnje "ode" po dva grada

Reuters/C. M.
Abortus u Srbiji kao vid kontracepcije

Alarmantni podaci o broju abortusa, neželjenih trudnoća i odsustvo korišćenja kontracepcije pokazuju da mladi u Srbiji nisu dovoljno upoznati sa zdravstvenim posledicama i komplikacijama koje neželjena trudnoća i abortus mogu da izazovu, piše "Blic".

Za "prekinuti snošaj" kao vid kontracepcije odlučuje se 35 odsto žena, a drugi po popularnosti je muški kondom, koji je kao metod zaštite prisutan kod 12 odsto. Međutim, savremene metode kontracepcije u Srbiji koristi svega 18 odsto žena prema rezultatima istraživanja koje su zajedno uradili UNICEF i Republički zavod za statistiku.

Kako bi smanjili broj abortusa i zdravstvenih komplikacija koje abortus kao intervencija može da prouzrokuje, naučnici su 80-ih godina prošlog veka izumeli pilulu za "hitnu postkoitalnu kontracepciju", koja se uzima u slučaju nezaštićenog seksualnog odnosa ili ukoliko zakaže neka od primenjenih metoda kontracepcije. Uglavnom se naziva "pilula posle odnosa", a takođe je poznata i kao "pilula za jutro posle" i "pilula za dan posle".

Što se tiče učestalosti uzimanja ginekolozi preporučuju da pilulu za hitnu kontracepciju ne treba koristiti kao metodu redovne kontracepcije, već dopunu u hitnim i neplaniranim situacijama.

Prema poslednjim objavljenim smernicama SZO o upotrebi kontraceptiva navedeno je da ne postoji situacija u kojoj rizik prevazilazi korist od upotrebe hitne kontracepcije, i da je treba upotrebiti kad god za tim postoji realna potreba, jer učestalija upotreba ne nosi sa sobom pojavu ozbiljnih neželjenih efekata.

2024 © - Vesti online