Od tri kile brašna do prvog šporeta

D. N. Petrović
Prvi pokloni: Obradovani Nukići ispred svoje barake

- Neizmerno smo zahvalni našim donatorima, hvala im beskrajno, da nije bilo teksta u "Vestima" i dobrih ljudi koji su nam odmah pomogli i još nam pomažu, mi bismo danas najverovatnije još gladovali ili bismo morali da prosimo da bi preživeli - tvrdi zahvalni Fahir i naglašava da se život njegove porodice koja je početkom januara u kući imala samo tri kilograma brašna ubrzano menja nabolje.

D. N. Petrović
Iznenađenje: Kupljen šporet

Humani darodavci

Naš verni čitalac i anonimni donator S. P. iz Bad Homburga u Nemačkoj poslao je Fahiru, njegovoj supruzi Aldini i deci 150 evra, a od Mirka Skopljaka iz Kasula u predgrađu Sidneja i od anonimnog donatora iz Liverpula u Australiji dobili su po 100 tamošnjih dolara. Još tri donacije na adresu porodice Nukić stigle su iz Švajcarske: Semir i Sabina Kentuš poslali su 100 franaka, Zekija Kentuš 150 franaka i Amela Košuta 200 franaka. Stotinu evra pristiglo je od Milhate i Hajrudina Sulejmanovića iz Nemačke, a prvi darodavac je bio Ramiz Karadža iz Danske.

- Više nam, bar za dva-tri meseca, ne preti glad, deca su sita, obučena i mnogo radosnija, sakupili smo i nešto gotovine, oko 400 evra, još nismo odlučili da li ćemo tim novcem otplatiti kravu koju smo od komšije dobili na veresiju ili ćemo ga čuvati za izgradnju nove kuće. Još razmišljamo da li da ostanemo ovde u Mojstiru, daleko od grada i u ovoj baraci ili da pokušamo da, negde bliže Tutinu i asfaltu, izgradimo novi dom. Imamo i obećanje našeg dobrotvora Sefata Bronje, biznismena iz Nemačke, da će me povesti u ovu zemlju i omogućiti mi da radim jednu sezonu. Ako dobijem potrebne papire, otići ću da zaradim koji evro za kuću, u tom slučaju prodali bismo kravu i vratili dug, a Ajla i deca bi na nekoliko meseci otišla kod njenih roditelja. Ako ostanem, pokušaćemo da se izborimo za neki plac blizu asfalta i da na njemu sa ovih 400 evra, a nadam se i još nekom donacijom, započnem izgradnju kuće - priča o svojim snovima i željama glava kuće Fahir.

- Nukići su bili teška beda, nisu imali od čega dinar da otkinu i pretila im je glad, zahvaljujući čitaocima "Vesti" iz Nemačke, Danske, Švajcarske i Australije privremeno su zbrinuti, ali su njihovi uslovi za život i dalje vrlo teški. Fahir želi da radi i spreman je da zbog svoje dece prihvati najteže poslove, ali u Mojstiru i u Tutinu za njega nema posla. Moguće je da će na dva-tri meseca otići u Nemačku da bi zaradio za početak kuće, ako je započne, uključićemo se u akciju, ako Nukići ostanu u trošnoj baraci u Mojstiru pratićemo njihovu situaciju i više nećemo dozvoliti da, kao što se desilo početkom ove godine, mališani Ajša, Ajla i Lejla ostanu bez hleba i najosnovnijih namirnica - ističe humanitarac Hido Muratović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online