Ponedeljak 29.02.2016.
10:57
Vestionline

Turci priznali: "Pomažemo svima koji su protiv Asada i Rusa"

Reuters
Turcima je najbitniji poraz Asada i Rusa...

"Rusima cilj etničko čišćenje"

Davutoglu je istakao da je Turska najzaslužnija što u Siriji postoji umerena opozicija, ali i naveo da će Ankara da pruži svu pomoć snagama koje se bore protiv invazije Rusije i Irana.

- Kako bi oni mogli da se brane da nema turske pomoći sirijskom narodu? Ako danas zaista postoji umerena opozicija u Siriji, to je zato što postoji podrška Turske. Ako danas Asadov režim nije u mogućnosti da kontroliše sve delove teritorije, to je zato što opoziciji pružaju podršku Turska i još neke države - rekao je Davutoglu, a prenose svetski mediji.

Prema njegovim rečima, Ankara će učiniti sve da pomogne svojoj sirijskoj braći i sestrama.

- Ne tražimo pomoć za to bilo od koga... Pomoći ćemo svima, od izbeglica do herojskog naroda u Siriji. Svi Sirijci, oni koji podižu glas protiv agresije režima, protiv terorista Jedinice narodne zaštite Kurda, Islamske države i stranih sila koje vrše invaziju na Siriju, a to su Rusija i Iran - dodao je turski premijer.

On je istakao i da je cilj ruskih vazdušnih napada etničko čišćenje u i oko grada Alepo.

- Moskva gađa sve antirežimske snage, sve grupe, Sunite, Kurde, Turke, Arape, nije im bitno, gađaju sve koji su protiv Asada. Oni nastavljaju da stvaraju nove grupe izbeglica koje idu ka Turskoj, međunarodna zajednica je nema i ne želi da pomogne izbeglicama. Ultimativni cilj Rusije je da se u Turskoj i Evropskoj uniji stvori izbeglička kriza - istakao je Ahmet Davutoglu.

Turski premijer je još jednom demantovao da Turska planira da se vojno angažuje u Siriji, a i ponovio je da ne žali zbog obaranja ruskog vojnog aviona, posle čega su odnosi Ankare i Moskve naglo zahladneli, prenose svetske agencije.

2024 © - Vesti online