Ponedeljak 29.02.2016.
00:10
Vesti

Kako su Hrvati krijumčarili migrante: Šalji prasiće da ih pokoljem!

Reuters
Hrvatski policajac sa migrantima

U optužnici se navodi da su oni tokom leta 2015. godine preko granice Hrvatske u Sloveniju prebacili 19 migranata Kurda, Avganistanaca, Sirijaca, državljana Bangladeša... koji su za to plaćali od 700 do 1.200 evra po osobi. Krijumčari ljudi su Željko Milovanović, vlasnik Ekosela Žumberak u opštini Samobor, Slovenac Boštjan Kus, Saša Gavrić iz Zenice i Jeton Zumeri, slovenački državljanin iz Krškog. Svi okrivljeni su još na slobodi, piše "Slobodna Dalmacija".

Gavrić i Milovanović su, kao glavni organizatori, od nepoznatih osoba preuzimali migrante koji bi došli u Zagreb, a onda bi ih Milovanović, Kus i Zumeri odvozili u Žumberak na nekoliko dana.

Potom bi ih odvozili do hrvatsko-slovenske granice gde bi ih Kus za sto evra "po glavi" pešice, preko ilegalnih prelaza, uvodio u Sloveniju.

U Sloveniji bi ih dočekivao Zumeri koji ih je za novih 150 evra po osobi vozio do dogovorenih mesta u Nemačkoj, Italiji i Sloveniji. USKOK za sada tvrdi da su od šverca ljudima Milovanović i Gavrić zaradili oko 3.500 evra, Kus 1.600 evra, a Zumeri 900 evra.

Ubica tražio azil

Zeničanin Saša Gavrić je tokom prošlog leta kao tražitelj azila boravio u prihvatilištu u Zagrebu, i tamo je pronašao imigrante za krijumčarenje. Trenutno je u bekstvu, a poznato je i da je još 2012. godine osuđen je na 11 godina zatvora zbog ubistva.

Milovanović tvrdi da nije krijumčario, nego da ga je Gavrić, koga je upoznao prošle godine, pitao da mu iznajmi bungalove u svom ekoselu, jer mu trebaju za prijatelje Kurde iz prihvatilišta za azilante, i da ih treba prebaciti preko granice. Milanović je pristao da mu iznajmi bungalov za 65 evra dnevno. Međutim, njegove tvrdnje su pobijene proverom njegovog mobilnog telefona, odakle su i rečenice s početka priče.

Kus i Zumeri su priznali učešće u krijumčarskom lancu. Tokom tajnog praćenja i snimanja razgovora zabeležen je i Gavrićev poziv Milovanoviću u kojem mu govori da ima "upite do Engleske" i pita ga je li to izvedivo, a ovaj mu odgovara da je sve izvodivo, i navodi koliko bi to koštalo.

Policija je utvrdila i šifrovane termine koje su šverceri ljudima koristili. Tako je "odojak" (prase) označavao imigranta, pa je jednom prilikom Milovanović zvao Kusa i rekao mu da ima "dva odojka" i da će mu javiti za kad su. Posle mu objašnjava da sutra idu dva odojka, potom četiri, pet, pa opet dva.

U drugom razgovoru Gavrić govori Kusu da ima šestoricu koju danas moraju ići, a Kus odgovara: "Budem pitao Željka, možda bi išlo, jel ima za odojke novce, da ja pokoljem ako ima dovoljno love?" Odojci su, dakle, šifra za imigrante, a "pokolj" za njihov prevoz. U tom razgovoru Gavrić mu odgovara da imaju novca i da može klati sve.

2024 © - Vesti online