Nedelja 28.02.2016.
16:22
Vestionline

Srbija dobila recept iz EU, sledi 30 mera

V. Sekulić
Srbija priprema strategiju trgovine

- Trgovina je motor koji treba da vuče našu privredu napred - izjavio je načelnik Odeljenja za trgovinu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunokacija Željko Rakić na javnoj raspravi o predlogu strategije.  

Strategija predviđa razvoj moderne trgovinske mreže, internacionalnizaciju trgovine i podsticanje konkurencije, kao i podršku sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnicima u toj oblasti, kazao je Rakić i dodao da je predviđen, takođe, razvoj informacionog sistema, razvoj elektronske trgovine, ali i unapređenje zaštite potrošača. 

- Strategija će služiti za dalje usklađivanje za propisima EU u oblasti trgovine- naveo je Rakić ističući da je formiranje modernog tržišta i trgovinskog sistema, što je jedan od najzahtevnijih zadataka u procesu pridruživanju Srbije EU. 

Sekretar Udruženja za trgovinu u PKS Gordana Hašimbegović je izjavila da Privredna komora Srbije priprema privrednike za modernizaciju tržišta po evropskim standardima. Kako kaže, trgovinska preduzeća imaju udeo od 38 odsto ukupnog broja preduzeća u Srbiji i zapošljavanju 19 odsto radnika. 

- Svaki šesti zaposleni je u sektoru trgovine - naglasila je Hašimbegović i navela da je, na primer, u periodu od 2012. do 2014. rastao promet u trogivini na malo po stopi oko 14 odsto, prenose beogradski mediji. 

Član stručnog tima za izradu Strategije Goran Petković je ukazao da će strategija rešiti debalans koji postoji između trgovine na veliko i malo, koja sada postoji u korist trgovine na veliko. On kaže da je trgovina na veliko u Srbiji duplo razvijenija od trgovine na malo, ali da su kod nas preduzeća koja trguju na veliko brojna i slaba, dok ih u zemljama EU ima duplo manje, ali su mnogo efikasnija. 

Petković je kazao da strategija predviđa oko 30 mera za razvoj trgovine, među kojima su i one za razvoj trgovine u nerazvijenim područjima. 

2024 © - Vesti online