Subota 27.02.2016.
12:34
Vestionline

SAD su opkolile Rusiju, a šta da Putin uđe u Meksiko?

Reuters
Oštre kritike na račun američke politike: Noam Čomski

Oštro kritikujući spoljnu politiku svoje zemlje, on navodi da su SAD izašle na svetsku scenu 1898. nakon što su uspostavile kontrolu nad Kubom koju su, u stvari, pretvorili u svoju koloniju. Zatim su prodrli na Filipine i pri tom ubili nekoliko stotina hiljada ljudi.

Čomski nastavlja nabrajanje epizoda u nastajanju imperije. Havaje su prvo oteli od starosedelačkog stanovništva, a nakon 50 godina uključili ih u svoj sastav kao jednu od američkih država.

SAD pokušavaju da stvore svet za svoje potrebe

Po završetku Drugog svetskog rata SAD su postale svetska sila koja poseduje moć i sistem bezbednosti bez presedana.

Pošto je uspostavio kontrolu nad Zapadnom hemisferom i dva okeana, Vašington je počeo da razmišlja kako da svet uredi po svom nahođenju.

Čomski se slaže da se moć SAD smanjila u poređenju sa 1950. godinom kada je dostigla svoj maksimum (tada je njihov udeo u svetskom BDP iznosio 50%, sada iznosi – 25%). Ipak, i pored toga, smatra on, SAD su i dalje najbogatija i najmoćnija zemlja sveta, a po vojnoj moći nema im ravne.

Srednji istok u haosu zbog američkih intervencija

- Pre samo 15 godina na Srednjem istoku nije bilo takvih sukoba kakve danas gledamo. To je posledica američkog upada u Irak, najstrašnijeg zločina sadašnjosti. Američko-britanska invazija prouzrokovala je najteže posledice koje su dovele do razaranja Iraka - kaže Čomski.

Reuters
Sirija potpuno devastirana

Jedna od najstrašnijih posledica bila je razaranje većeg dela poljoprivrede Sirije koja je hranila tu zemlju. Kao posledica toga ljudi su krenuli u gradove što je prouzrokovalo napetost i sukobe.

Trka u naoružavanju Rusije i SAD - kolektivna ludost

Rusija poseduje ogroman vojni potencijal i predstavlja glavnu prepreku na putu ostvarenja planova Pentagona. Problem je u tome što Rusija i SAD, polazeći od mogućeg nuklearnog rata, konstantno povećavaju svoj vojni potencijal, što je samo po sebi kolektivna ludost.

Čomski smatra da je nuklearni rat u suprotnosti sa zdravim smislom i može da plane samo kao posledica ljudske greške ili tehničkog kvara. On se slaže sa bivšim ministrom odbrane, Viljemom Perijem (William Perry), koji je nedavno izjavio da je pretnja nuklearnog rata sada veća nego u vreme Hladnog rata.

Čomski smatra da rizik proizlazi pre svega iz sve većeg broja incidenata u kojima učestvuju oružane snage nuklearnih sila.

SAD konstantno provocira

- U sadašnje vreme SAD konstantno koriste provokacije. NATO izvodi vojne vežbe u Estoniji na 200 metara od ruske granice. Teško da bismo mi trpeli nešto slično u Meksiku - kaže Čomski.

Poslednji takav slučaj bio je udar u novembru prošle godine, nanet ruskom lovcu koji je bombardovao pozicije džihadista u Siriji. Deo Turske gotovo je okružen sirijskom teritorijom. Ruski bombarder nalazio se iznad nje 17 sekundi i oboren je. To je nedopustiva provokacija na koju, srećom, Rusija nije odgovorila dejstvima sile.

fas.org
 

Ali je zato u Siriji rasporedila savremeni sistem PVO koji omogućava obaranje aviona NATO-a. Rusija to argumentuje činjenicom da se slični slučajevi dešavaju gotovo svakodnevno u Južnom Kineskom moru.

Stvara se utisak da kad bi države u koje upadaju SAD postupale isto tako neodgovorno kao Vašington, onda bi se svet odavno stropoštao u provaliju.

2024 © - Vesti online