Petak 26.02.2016.
20:55
Vestionline

"Suniti nikada neće da pristanu na Asada"

Reuters
Pripadnici tzv. Slobodne sirijske armije, protivnici Bašara al Asada

"Rusija može da spase Asada, ali da li to i želi?"

"Primirje u Siriji koje su 12. februara u Minhenu dogovorili američki ministar spoljnih poslova Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov probudilo je nadu. U međuvremenu, Rusija je u Siriji promenila stanje na terenu. Ruska intervencija spasla je od propasti Asadov režim. Sirijska armija pre nekoliko meseci nije bila u stanju da odbrani ni ključne teritorije režima oko Damaska ili oko snažnog alavitskog uporišta Latakije", smatraju stručnjaci, a prenose nemački mediji.

"Snažno rusko bombardovanje svih protivnika sirijskog predsednika, uz pomoć Hezbolahovih boraca i raznih šiitskih grupa iz Iraka, Avganistana i Pakistana na zemlji, ponovo je stabilizovalo njegov režim. U međuvremenu je rusko vojno prisustvo u Siriji takvog obima da bi ono moglo da pomogne Asadu da pobedi. Izgleda da Putin ne želi da ide tako daleko. To bi moglo da uvuče Rusiju u brutalni i skupi rat protiv sunitske većine u Siriji", tvrde nemački analitičari.

"Naravno, mnogi sumnjaju u to da će primirje dogovoreno za subotu (29.2.) zaista zaživeti, uglavnom jer su mu je sama osnovica klimava. Istovremeno, SAD moraju da utiču na svoje saveznike - Tursku i Saudijsku Arabiju, kako ne bi bio ugrožen početak političkog procesa. Napokon, Rijad i Ankara moraju da ubede opozicione grupe u Siriji, a među njima i islamističke grupe, da prihvate primirje", navode zapadni mediji.

"Rijad, kao i ostale arapske prestonice iz Golfskog regiona smatraju već mesecima da su Obama i Keri ostavili na cedilu dosadašnje saveznike. Oni već čekaju rezultate predsedničkih izbora u SAD. To su razlozi nervoznog reagovanja Saudijske Arabije na razvoj događaja u Jemenu, Iraku i Siriji. Arapski suniti neće nikad pristati na ponovno uspostavljanje Asadove vlasti. I zbog toga bi Asad morao da ustupi mesto prelaznoj vladi. Inače će brutalni rat u Siriji da potraje", smatraju nemački analitičari.

2024 © - Vesti online