Petak 26.02.2016.
18:42
Tanjug, Vestionline

FIFA ima novog predsednika

Reuters
Blaterov naslednik: Đani Infantino pobedio na izborima za čelnog čoveka FIFA

Infantino je izabran na četverogodišnji mandat, do 2019. godine, pošto je u drugom krugu glasanja dobio natpolovičnu većinu, odnosno 115 glasova, ispred šeika Salmana bin Ibrahima el Kalife sa 88 i princa Alija bin el Huseina sa četiri glasa. 

Prethodno, u prvom krugu niko nije dobio dve trećine, odnosno potrebnih 138 glasova, Infantino je dobio 88 glasova, el Kalifa 85, el Husein 27 i Francuz Žerom Šampanji sedam glasova, pa je usledio drugi krug, sa trojicom kandidata, izuzev Šampanja. 

Uoči glasanja iz trke se povukao Južnoafrikanac Tokio Seksvejl. Infantino, dosadašnji generalni sektretar Evropske fudbalske unije (UEFA), kome je glas dao i Fudbalski savez Srbije na poziciji prvog čoveka svetskog fudbala nasledio je Jozefa Blatera, koji je morao da se povuče zbog korupcije. Blater je vodio FIFA od 1998. godine.

Glasali su predstavnici 207 nacionalnih Saveza, od ukupno 209, pošto suspendovani Indonezija i Kuvajt nemaju pravo glasa.

Prethodno, Kongres je usvojio Deklaraciju o reformama, kako bi FIFA izašla iz krize nakon korupcionaških afera, u kojoj je osim Blatera, koji je zajedno sa prvim čovekom UEFA Mišelom Platinijem suspendovan na šest godina, kažnjen i generalni sekretar Žerom Valke na 12 godine suspenzije.

2024 © - Vesti online