Subota 27.02.2016.
02:00
J. L. Petković - Vesti

Rasprava ugušena u dimu

Tanjug/AP
Neizbežni suzavac: Skupština Kosova

Većina poslanika je napustila salu, dok su poslanici Samoopredeljenja, predvođeni Visarom Imerijem i Aljbinom Kurtijem, ostali na svojim mestima. Glavno pitanje dana za Srbe bilo je: hoće li Srpska lista podržati izbor Hašima Tačija? Odgovor je značajan pre svega jer to ne bi bila samostalna odluka srpskih poslanika, već izbor donet na preporuku Beograda.

Dobro primećujući, Srpski nacionalni forum oglasio se zahtevajući od šefa Kancelarije za KiM "da odmah zaustavi dalje aktivnosti oko izbora predsednika".

Vodeni topovi za opoziciju

Jake snage kosovske policije bile su stacionirane ispred parlamenta i Vlade u Prištini. U svim sporednim ulicama bila su parkirana vozila sa vodenim topovima. Ispred njih su stajale pristalice opozicije koje danima tu kampuju.

Visar Imeri, u obraćanju za skupštinskom govornicom izneo je tezu da će "Srpska lista po svemu sudeći podržati izbor Tačija za predsednika".

- Ispalo je da su nakon bezbroj sastanaka u Beogradu, Severnoj Mitrovici i Goraždevcu rešili da dođu i glasaju za Hašima Tačija - kazao je Imeri aludirajući na susrete koji su poslanici Srpske imali sa Markom Đurićem.

- Tači ne može da bude predsednik Kosova dok ne dobije blagoslov Vučića. Mi ne biramo predsednika, bira ga Beograd - dodao je Imeri.

Poslanici i ministri iz liste "Srpska" došli su juče, ali se nisu izjašnjavali da li će glasati ili ne. Do zaključenja ovog broja "Vesti" sednica nije nastavljena.

Demokratska partija Kosova osim Tačija za predsednika Kosova predložila je i Rafeta Ramu, čija je kandidatura figurativna, jer zakon o izboru nalaže barem dva kandidata.

Kosovski predsednik mora da bude izabran do 6. marta, inače će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Za izbor predsednika Kosova potrebno je obezbediti 80 glasova u parlamentu i Hašim Tači tvrdi da ih ima.

Kandidati za predsednika su ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači i Rafet Rama, obojica iz Demokratske partije Kosova (DPK).

2024 © - Vesti online