Petak 26.02.2016.
15:39
Vestionline

Svi hoće nuklearke u Iranu, Teheran veran prijateljima iz Rusije

Reuters
Teheran ne zboravlja rusko prijateljstvo

Pošto su UN, SAD i EU ukinule ekonomske i finansijske sankcije Iranu, na Bliskom istoku ponovo je otvoreno jedno od najvećih tržišta na koje želi da se vrati mnoštvo velikih kompanija, uključujući i one iz sektora nuklearne energetike.

Predstavnik Iranske organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi najavljuje da će ta zemlja na svojoj teritoriji istovremeno izgraditi sedam do osam nuklearki. Iran i Španija su već pripremili preliminarne sporazume o izgradnji dve nuklearne elektrane. Sličan ugovor je postignut i sa Kinom koja bi trebalo da gradi takođe dve nuklearne elektrane na južnoj obali Irana.

Prvo Rusi

Ipak, Iran se najviše uzda u saradnju sa ruskim kompanijama. Šef Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi poručuje da će Rusija imati prednost u odnosu na druge države.

- Ranije je samo Rusija sarađivala sa Iranom po pitanju izgradnje nuklearnih elektrana, a sada su mnoge zemlje otvorene za saradnju - navodi Salehi.

On ističe da Iran "nikada neće zaboraviti pomoć i podršku koju mu je Rusija pružila u teškom trenutku", kao i to da je Moskva "bila prijatelj u teškim vremenima".

Stručnjaci, međutim, u tome vide i racionalni pristup. Samo Rusija poseduje najmoderniji referentni energetski blok nuklearne elektrane generacije - "tri plus", podsećaju eksperti.

Ruske nuklearne tehnologije već odavno su prisutne u bliskoistočnom regionu, konkretno u Iraku, Libiji, Siriji, ali i u Africi, Egiptu i Alžiru.

Politička saradnja

U međuvremenu, savezništvo Rusije i Irana sa političke i nuklearne sfere prošireno je i na vojnu, posle zajedničke pomoći sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu i suprotstavljanju Islamskoj državi, podsećaju poslovni portali.

Elektrana "Bušer"

"Rosatom" je Teheranu izgradio nuklearku u Bušeru snage 1.000 megavata i pustio je u pogon 2013. godine. Rusi su dovršili energetski objekt koji su nemački stručnjaci prvobitno započeli, a zatim ga napustili. Tako je prva iranska nuklearna elektrana postala najsloženiji nuklearni inženjerski projekat otkako postoje nuklearne elektrane.

"Rosatom" je integrisao tehnološku opremu ruskog projekta sa građevinskim konstrukcijama nemačkog dizajna i uz to u ruski projekat uklopio 12.000 tona nemačke opreme.

Nuklearna elektrana "Bušer" pobedila je na konkursu "Projekat 2014. godine", koji organizuje najstariji svetski energetski list "Pauer inženjering".

Rusija i Iran imaju i bilateralni sporazum iz 2014. godine o izgradnji osam energetskih blokova, uključujući i ugovor o izgradnji dva nova bloka na platformi nuklearke "Bušer".

U toku su pregovori o detaljima realizacije projekta izgradnje drugog niza objekata ove nuklearne elektrane. Od početka 2016. godine 50 ruskih stručnjaka bavi se pripremnim radovima.

2024 © - Vesti online