Petak 26.02.2016.
12:20
Vestionline, mozzartsport.com

Piksi neće da bude selektor: Srbija nema kvalitet!

youtube.com/MilosMilicevic
Da se pogledamo u oči: Dragan Stojković

Proslavljeni fudbalski as Dragan Stojković Piksi označio je kraj priprema kineskog superligaša Guangdžou RF-a u Australiji. Već narednog petka uveče njegov klub otvoriće novu sezonu utakmicom protiv Hebeija, kluba koji je prethodnih nedelja potrošio desetine miliona dolara na skupa pojačanja iz Evrope.

Na odlasku iz Sidneja Piksi je dao opširan intervju za tamošnji Radio SBS. Stojković je govorio o Crvenoj zvezdi, o neuspesima reprezentacije Srbije i mogućnosti da jednog dana ipak postane selektor, ali i o ambicijama da se kao trener oproba u Evropi, gde je od strane medija u više navrata označen kao projektvani naslednik Arsena Vengera na klupi Arsenala.

Za početak Zvezda i aktuelni momenat u najtrofejnijem srpskom klubu...

- Moram da priznam da ne pratim baš mnogo, ali kao svaki čovek iz fudbala, uvek imam informacije tu "na stolu“, i nemoguće je da se ne prati. Ova sezona je Zvezdina, to pokazuje bodovna razlika, a igraju i dobar fudbal. Verujem da će u drugom delu sezone, s obzirom na prednost, ali i kvalitet koji poseduju, uspeti da urade ono što žele - da postanu šampioni - smatra Stojković

Razgovor o srpskom fudbalu ne može da protekne bez osvrta na još jedan u nizu neuspeha repezentacije. Još jedno veliko takmičenje, Evropsko prvenstvo u Francuskoj ove godine, proteći će bez Srbije...
- Moje impresije o reprezentaciji, kao i kod svakog normalnog čoveka koji navija za Srbiju i želi da je vidi uspešnu, svakako su negativne. Doživeli smo još jedno takmičarsko razočaranje i činjenično stanje govori da mi očigledno nemamo kvalitet. Ovo je treće veliko takmičenje zaredom na kojem nas neće biti i to je sigurno razlog za ogromnu brigu, To je jako veliki udarac za srpski fudbal.

Piksi smatra da je vreme da svi oni kojima je stalo do srpskog fudbala pogledaju istini u oči. 

- Stalno govorimo da imamo odlične igrače, pojedince, ali da nemamo tim. Svi tražimo razloge i analiziramo zašto je tako. Ne znam, možda razmišljam malo drugačije i zato postavljam pitanje: Da mi slučajno ne živimo u nekoj zabludi? Možda, ipak, nemamo kvalitet. Malo je tužno i žalosno, ali moramo da prihvatimo istinu, a ona je takva kakva jeste - nije lepa. Srbija nema rezultat, nema igru, nema takmičenje. Jedino što verujem i nadam se jeste da će sve to da se uskoro promeni u pozitivnom smeru i da ćemo konačno igrati na velikoj sceni, možda na Mundijalu u Rusiji 2018.

Otkako je u Nagoji počeo da gradi trenersku karijeru, Stojković je dovođen u vezu sa pozicijm selektora rerezentacije Srbije. I prošle godine ta tema bila je aktuelna, ali izgleda samo na novinskim stupcima. Piksi za kaže da nema nameru da preuzme državni tim. Bar ne u doglednoj budućnosti... 

- Realno, mislim da ne postoji šansa da postanem selektor. Više sam orjentisan klupski nego reprezentativno. Ta dva posla su sasvim različita, a moje opredeljenje u narednom periodu je da budem svakodnevno aktivan u fudbalu, kroz treninge, utakmice, rad sa ekipom. Sve to reprezentativni fudbal ne može da pruži. Druga strana medalje je da svakog trenera beskrajno privlači da jednog dana preuzme reprezentaciju svoje zemlje. To je velika motivacija i inspiracija i nema veće satisfakcije nego da sednete na tu užarenu klupu na kojoj će vaš rad u svakom trenutku pratiti barem stotinu „selektora“, sa sopstvenim mišljenjem. Ali, u ovom trenutku, moje opredeljenje je klupski fudbal. Šta će se desiti kasnije - videćemo - zaključio je Stojković.

2024 © - Vesti online