Petak 26.02.2016.
03:43
I. Kozarski - Vesti

Džihadisti spaljeni na koridoru

Reuters
Sirijska vojska napreduje: Pobede na putu za Alepo

Sirijcima je naročito bilo važno da što pre oslobode Hanaser kako se teroristi ne bi utvrdili u njemu. Pustinjska visoravan oko Hanasera pokazala se idealnom za dejstva ruskog vazduhoplovstva, ali su presudnu ulogu u brzom zauzimanju Hanasera imali ruski višecevni raketni bacač smerč.

To, ipak nije isključilo teške pešadijske borbe za selo i uzvisine oko njega. Naročito je žestoko bilo na brdima Tel Zarur, kružno razmeštenim oko zaseoka Džudah. Sirijska pešadija 24 sata jurišala je na kote Tel Zarura i zauzimala ih po redu bez prilike da se ispava. U četvrtak oko dva časa ujutro nastupio je kritičan trenutak kada su se teroristi probili zapadno od Tel Zarura i zapretili da obuhvate prednje sirijske jedinice. Međutim, oni su se po mraku naleteli na pojačanja vojske i posle kratke borbe u susretu povukli na sever.

Za to vreme već su vođene borbe u samom Hanaseru, selu od oko 150 napuštenih kuća u koje je vojska ušla s juga i utvrdila se u centralnom delu. Ulične borbe za severne izlaze iz sela trajale su oko 24 sata. Preko glava Sirijaca dejstvovali su smerči i četvrtak pre podne pešadija je dovršila posao. Vojska je odmah preduzela gonjenje terorista i zauzela dva zaseoka severno od Hansera, čime su se našli pred poslednjom linijom odbrane terorista.

Sirijci sada napadaju putem sa severa i juga i između njihovih jedinica je oko sedam kilometara.
Pred trupama koje napreduju s juga, iz Hanasera, nalazi se malo selo Al Havaz. Dobra vest je što je vojska u četvrtak ujutro izvela uspešan tenkovski napad i zauzela dva zaseoka sa zapadne strane puta ka Al Havazu. Vojska se sada nalazi kilometar od puta dužinom od tri kilometra i bilo je pitanje trenutka kada će nastaviti ka saobraćajnici.

Klanica kod Karajtajna

Ofanziva Islamske države odložila je neke planirane operacije vojske, ali sirijska komanda upućuje pojačanja i na druge delove fronta koje namerava da aktivira. Tako su nove jedinice prebačene na pravac ka Karajtajnu što je odmah dalo rezultate. Vojska je zauzela nekoliko položaja na prilazima gradu i pri tom ubila desetine terorista Islamske države.

Sa severa, vojska već dva dana vodi borbe za Šalala Kabiru i Šalala Sagiru. Ta sela zapravo predstavljaju ničiju zemlju u kojoj se sa malog odstojanja bore male diverzantsko-izviđačke grupe i navode artiljeriju. Glavnina terorista nalazi se na niskim ispresecanim brdima odmah iza sela. Međutim, ukoliko Sirijci s juga zauzmu Al Huvaz, oni će se naći između čekića i nakovnja i moraće da odu ili izginu.

Tragedija mlade vojske

Sirijci su izgubili 18 ljudi kada su izgubili Hanaser i još 30 kada su ga oslobodili. Samo 47. puk imao je 31 poginulog. Najmlađem među njima bilo je 18 godina.
Mladost i neiskustvo vojnika u velikoj meri su doprineli da teroristi preseku koridor. Naime, poslednjih meseci usled serija pobeda armije i ruske podrške sve je ređe neodazivanje na pozive u vojsku, rezervu ili sirijsku varijantu teritorijalne odbrane. Sirijska komanda prinuđena je da tek obučenu vojsku koristi za čuvanje puteva i već dostignutih pozicija kako bi iskusne trupe upotrebila za ofanzivne operacije. Mladi vojnici ovog puta platili su punu cenu takve situacije.
Visok ceh platili su i teroristi. Samo u Hanaseru u četvrtak ujutro pokupljeno je 65 njihovih leševa.



 

2024 © - Vesti online