Petak 26.02.2016.
00:10
Lj. Ivanović - Vesti

Papina pomoćnica pronađena mrtva

Reuters
Ostao bez poverljive domaćice: Papa Franja

Radno mesto ove žene bilo je u papinoj rezidenciji i gostinskoj kući "Santa Marta" i na toj dužnosti je godinama. Reč je o osobi vrlo važnoj u životu pape, a italijanska štampa ju je nazvala svojevrsnim "čuvarem kapije" pape, ali i biskupa i kardinala koji bi odsedali u gostinskom stanu u vlasništvu Vatikana.

Usamljena svađalica

Voldu je komšiluk poznavao kao "usamljenu ženu", kažu da je bila veoma lepa i da je volela muziku, naročito latinoameričku. Ali, komšije su posvedočile i da su je često čuli kako se vatreno s nekim svađa preko telefona. Veruje se da je reč o bivšem suprugu od kojeg se rastala pre oko godinu dana, a njihov brak je bio i nasilan, tvrde oni koji su poznavali par.

Podsetimo, papa Franja je posle izbora na čelnu poziciju u rimokatoličkoj crkvi 2013. želeo da živi baš u tom gostinskom stanu, a ne u papskoj rezidenciji ili pontifovim stanovima koje je smatrao "prevelikim" i plašio se izolacije.

Autopsijom koja je izvedena u Rimu utvrđeno je i da je mlada žena bolovala od teškog oblika dijabetesa i lekari su je upozoravali da joj je trudnoća ugrožena.

Međutim, policija istražuje i mogućnost da je žena i ubijena, te su u tu svrhu saslušani članovi njene porodice, kao i bivši muž, te tada aktuelni dečko koji radi kao policajac u Vatikanu, prenosi italijanski list "Il Mesađero". Telo nesrećne žene pronašao je njen brat u petak, pošto mu se nije odazivala na pozive nekoliko dana.

Policija se za tog vatikanskog policajca posebno zainteresovala jer, ako se Mirijam Volou danima nije javljala bratu, verovatno nije ni njemu, pa je to moglo da izazove sumnju. Međutim, policajac nije reagovao. Kako prenosi italijanska štampa, on je na saslušanju u policiji rekao da je primetio da se nešto čudno događa, ali da nije mogao da reaguje "jer je bio službeno u inostranstvu".

Portparol Vatikana, otac Federiko Lombardi, saopštio je da prvi rezultati pregleda tela ne ukazuju da je smrt uzrokovana fizičkim nasiljem.

- Ova vest nam je svima nanela mnogo bola - rekao je Lombardi.

Pokojna asistentkinja pape bila je nekoliko nedelja na kućnom lečenju jer se njeno zdravstveno stanje pogoršalo, a pojedini mediji u Italiji javljaju da je umrla - od posledica dijabetičke kome. Ali policija i dalje ne isključuje ubistvo.

Ubistvo u Vatikanu

Ovo je drugi ovakav incident u Vatikanu. Prethodni se dogodio pre 18 godina kada je mladi švajcarski gardista Sedrik Tornaj optužen da je ubio svog komandanta Alojza Estermana i njegovu suprugu pre nego što je ruku digao i na sebe. Esterman je upravo tog dana promovisan u komandanta Vatikanske švajcarske garde i veruje se da je motiv za ubistvo bila ljubomora zbog napredovanja u službi.


 

2024 © - Vesti online