Petak 26.02.2016.
08:06

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Fruška gora ogoljena planski?!

Tanjug
Seča u skladu sa planom: Fruška Gora

Projekt menadžer parka Dejan Radosavljević za "Vesti" tvrdi da je reč o planskoj seči i da pomenuta parcela nije u posedu manastira.

- Šuma u kojoj je izvršena seča nije trenutno manastirska imovina, jer nije završen postupak restitucije. Šumari su obavili posao u skladu sa planom sanitarne seče za ovu godinu koji je odobrilo Ministarstvo šumarstva, a projekat seče i pošumljavanja uradio je Šumarski fakultet iz Beograda. Posečena su osušena, trula i zakržljala stabla bagrema. Na njihovo mesto biće posađene mladice hrasta kitnjaka koji je naše autohtono drvo - kaže Radosavljević.

Ekolozi ukazuju da će sečom biti narušen eko sistem i da će pčele biti uskraćene za bagremov nektar.

- Bez obzira na to da li je seča legalna ili nije, treba precizirati rokove za pošumljavanje, jer imamo informacije da su ostali ogoljeni i neki drugi predeli koji su isečeni na Fruškoj gori. Do danas nisu pošumljeni - poručila je Tina Solar iz organizacije Green adventure Fruška gora.

Dobrica Damjanović iz Geološkog zavoda Srbije upozorava da prekomerna seča šume može dovesti do neželjenih posledica, ali naglašava da one zavise od vrste terena.

- Zato svaki slučaj treba posebno analizirati. Ukoliko je šumski zasad na padinama, prekomerna seča velikih površina u principu može uticati na odrone i klizišta ukoliko je tlo podložno erozijama - pojašnjava Damjanović.

Pošumljavanje

Direktor Nacionalnog parka "Fruška gora" Radovan Durutović navodi da se seča i sadnja drveća u parku odvija isključivo na osnovu planova koji se donose nekoliko godina unapred.
- Umesto beskorisnog, suvog drveća, koje je, zbog eventualne pojave parazita, moglo da izazove sušenje zdrave šume, biće posađene sadnice mladog i zdravog hrasta. Na taj način ovaj deo Fruške gore za nekoliko godina dobiće novu mladu šumu, koja će biti važan ekološki i ekonomski resurs - poručio je Durutović.

2021 © - Vesti online