Četvrtak 25.02.2016.
18:40
Vestionline

Evo zašto je Turcima neophodan sirijski grad Azaz

reuters
Azaz: Ništa gore nego kad vam grad postane strateški važan u ratu...

- Kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG) nalaze se u okolini Azaza. Turske snage konstantno bombarduju pozicije YPG u pokrajini severni Alepo, a naročito u ovoj oblasti, sa ciljem da spreče Sirijske Kurde da oslobode ovaj strateški izuzetno važan grad", smatra savetnik sirijske vlade Abdul Kadir Azuz, a prenose ruski mediji.

- Azaz je ključni grad na putu Turske ka Siriji, i njegovo osvajanje omogućilo bi Erdoganu da se umeša u unutrašnje stvari Sirije. On hoće da kontrolom Azaza "stavi šapu" na Siriju. To je jedini razlog zašto je ovaj grad tako važan za turskog predsednika, jer Azaz nema veliku istorijski ili ekonomsku vrednost - tvrdi Abdul Kadir Azuz, a prenose mediji.

Prošle nedelje je Rodi Osman, predstavnik Sirijskih Kurda u Moskvi, tamošnjim medijima izjavio da je preko 2.000 džihadista upravo kroz Azaz prošlo iz Turske u Siriju. 

"Mnoge zemlje su pozvale Tursku da zatvori granicu sa Sirijom da bi se sprečio prolazak džihadistima i njihovom oružju. Neograničen pristup resursima koje prolaze kroz Tursku smatra se za glavni razlog otpornosti i dugovečnosti Islamske države i drugih terorističkih grupa. Ankara do sada nije ispunila svoje obećanje, ali su Sirijski Kurdi ipak blizu preuzimanja kontrole nad pograničnim oblastima", navode ruski mediji.

2024 © - Vesti online