Četvrtak 25.02.2016.
17:52
Vestionline

"Ide Sadamovim stopama? Erdogan upada pravo u zamku Vašingtona"

Reuters
Hoće li Ameri na kraju prevariti Erdogana?

"Turke hoće da iskoriste protiv Rusa"

"Vašington je 19. februara odbacio rusku rezoluciju kojom je ona preko Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija htela da spreči tursku invaziju na Siriju. Ovim potezom Obamina administracija praktično je dala "zeleno svetlo" Ankari da pošalje kopnene trupe u ovu ratom razorenu zemlju", tvrdi Vitni, a prenose ruski mediji.

"To ukazuje da američki predsednik Barak Obama misli da turske snage mogu da odigraju važnu ulogu u određivanju konačnog ishoda konflikta u kome su SAD i dalje odlučne da odnesu pobedu. Odbacivanjem ruske rezolucije, Vašington daje jasan signal da u stvari ne želi mir u Siriji", smatra Vitni.

"Iako se veruje da Erdogan ima "diktatorsku moć" i da može da pokrene kopnenu ofanzivu u severnoj Siriji kad god poželi, to nije tačno. Turski generali ne žele da snose odgovornost za invaziju na drugu suverenu državu. Zato Erdogan traži blagoslov ili od SAD-a ili od NATO-a", objašnjava analitičar.

Vitni smatra da Vašington igra dvostruku igru. S jedne strane, indirektno gura Erdogana u vojni konflikt sa Moskvom i Damaskom, čime želi da omete uspešne operacije ruskih i sirijskih vojnika, a sa druge strane, invazija Ankare zaoštrila bi tenzije u samoj Turskoj.

"Ponavljanje scenarija iz Ukrajine"

"Cilj SAD-a je da u Turskoj izazovu socijalne proteste koji će pokrenuti tzv. "obojenu revoluciju" i da na taj način zbace Erdogana sa vlasti, baš kao što je CIA to uradila u Ukrajini", tvrdi ovaj američki analitičar, a prenose ruski mediji.

Da se ne radi o "teoriji zavere", Vitni dokazuje povlačeći istorijsku paralelu sa Zalivskim ratom 1990-1991. Ma koliko danas to zvučalo neverovatno, upravo je tadašnja ambasadorka SAD-a u Iraku Ejpril Glespi, dala odobrenje Sadamu Huseinu da izvrši invaziju na Kuvajt 1990.g. To je bio prvi deo američkog plana da na kraju svrgne Huseina i da ga zameni nekim prozapadnim liderom.

"Izgleda da Redžep Tajip Erdogan upada u sličnu zamku", zaključuje svoju analizu Majk Vitni, a prenose ruski mediji.

2024 © - Vesti online