Četvrtak 25.02.2016.
16:12
N1,Vestionline

Ambasador SAD: Meta napada nije lokacija koju smo dobili od Srbije

Tanjug
Skot: Učinili smo šta smo mogli

- Ima mnogo stvari koje su još nejasne i mislim da ne možemo da komentarišemo detalje - ocenio je Skot i istakao da je zato najbolje da se fokusiramo na činjenice.

- Dvoje srpskih diplomata je kidnapovano, sada su mrtvi i to je velika tragedija - rekao je Skot, koji je ministru Ivici Dačiću i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, čim je za to čuo, odmah izjavio saučešće.

Prema njegovim rečima, državni sekretar Džon Keri je isto bio u kontaktu sa Vučićem i obećao nastavak saradnje u pokušajima da se saznaju svi detalji i da podelimo informacije između naše dve službe.

- Toliko znamo. U ovom trenutku najvažnija stvar je da damo prostor porodicama da žale i da nastavimo sa istragom detalja. Dok to ide, činjenice su, kako ih ja znam, da su dvoje vaših ljudi bili kidnapovani - rekao je Skot i dodao da su srpske vlasti učinile sve što je u njihovoj moći da ih lociraju i oslobode.

To nije ista meta koju smo dobili od Srbije

Prema njegovim rečima, vlasti Srbije su u tom procesu podelile sa specijalnim službama SAD informacije o lokaciji za koju su sumnjale da otmičari drže službenike Ambasade.

- Učinili smo šta smo mogli da saznamo da li su tamo. Nismo mogli da saznamo informacije, ali ono što mogu da kažem je da meta koja je gađana prošlog petka nije ista meta koju su sa nama podelile srpske službe bezbednosti.

Na našoj meti nije bilo civila, ni talaca

- Mogu da kažem da je meta koju smo pogodili bila pod stalnom prismotrom stotinama sati pre napada i tokom celog perioda nije bilo dokaza da je na toj poziciji bilo civila, a sigurno ne stranih talaca - naglasio je Skot.

- Moramo još da razjasnimo činjenice - ponovio je on - da saznamo što više možemo i važno je da naši i srpski stručnjaci podele sve informacije koje imaju, tako da možemo doći do konačnog zaključka.

Reakcija Srba normalna

Skot je, komentarušući reakcije iz Srbije proteklih dana, rekao da je to šok za srpski narod i Vladu i da su logične reakcije koje je čuo.

- Bio je napad, a potom su obavešteni da su srpski državljani pronađeni na lokaciji i da su ubijeni, pa je reakcija normalna. Ipak mislim da još ima stvari koje moraju biti razjašnjene - rekao je Skot.

2024 © - Vesti online