Četvrtak 25.02.2016.
02:00
Z. Mirković - Vesti

Nastavak u petak u Beogradu

Reuters
Pred novinarima: Ministri na okupu, Stefanović prvi zdesna

- U petak će u Beogradu biti nastavljeni razgovori na nivou direktora policija država koje su učestvovale na ovoj konferenciji, ali ćemo pozvati i Mađarsku i Grčku, kao i druge države koje mogu da doprinesu rešenju, najavio je srpski ministar na pres konferenciji u Beču.

Domaćini

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner i njen kolega, šef diplomatije Sebastijan Kurc, okupili su ministre zapadnog Balkana kako bi razgovarali o situaciji duž balkanske rute.

Stefanović je ocenio da je dogovor o profilaciji u Makedoniji glavno dostignuće skupa u Beču, održanog na inicijativu Austrije, a u cilju zaustavljanja talasa izbeglica.

On je rekao da Srbija veruje da je jedino održivo rešenje za ovu krizu zajedničko, jedinstveno i celovito evropsko rešenje, a da su se svi učesnici skupa složili u tom stavu. Po njemu, Srbija će primenjivati sve što čine Nemačka, Austrija i Švedska, kao i sve druge države koje snose najveći teret.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić založio se u Beču za jedinstven stav EU u rešavanju izbegličke krize i ocenio da je "jedino održivo rešenje da se migranti i izbeglice zadrže što bliže njihovoj zemlji porekla".

Na konferenciji su inače učestvovali ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Bugarske, Hrvatske, Slovenije i zapadnobalkanske šestorke koja obuhvata Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

2024 © - Vesti online