Sreda 24.02.2016.
20:40
Vestionline

Ameri tvrde: "Rusija postigla pet glavnih ciljeva u Siriji"

Reuters
Putin ostvario svih 5 ciljeva

"Da se ne ponove Irak i Libija"

Novinar američkog lista smatra da Moskva u Siriji ima 5 glavnih ciljeva: "prekinuti pokušaje smene režima u zemlji i sprečiti spoljnu podršku tom scenariju", "osujetiti planove Vašingtona da izoluje Moskvu", "dokazati da je Rusija pouzdaniji saveznik od SAD-a”, kao i "demonstrirati moć novog naoružanja".

Pored toga, američke novine tvrde da je za Moskvu bilo značajno i da smanji zabrinutost ruskih građana kada se radi o situaciji u susednoj Ukrajini.

- U izvesnoj meri svih ovih pet ciljeva je postignuto - zaključuje list.

Njujork tajms podseća da sporazum o primirju predviđa i obustavljanje napada Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na oružane opozicione grupe u Siriji. Novinari ovog lista smatraju da se tu radi o "veštom izlasku iz konflikta".

U članku se takođe ističe da rukovodstvo Rusije želi "da izbegne katastrofalne kolapse, kakvi su se dogodili u Iraku, Libiji i Jemenu", kao i scenario "obojenih" revolucija u Ukrajini 2004. i u Gruziji 2003. godine.

"Sada Moskva treba da postigne još jedan cilj: ukidanje sankcija, koje su joj EU i SAD uvele zbog događaja u Ukrajini. U EU više ne postoji jedinstvo po pitanju svrsishodnosti očuvanja režima antiruskih sankcija", zaključuje se u analizi Njujork tajmsa.

2024 © - Vesti online